The Steel Remains av Richard Morgan.

Efter mycket om och men fick jag äntligen tag på The Steel Remains under julen! Morgan har innan den här boken mest skrivit hårdkokt sci-fi med inslag av pulp, hans bästa bok enligt mig är Altered Carbon.

Men i The Steel Remains ger sig Morgan in i fantasyträsket för första gången.  Det har varit en hel del turbulens kring boken och dess frodiga bögsex scener, och jag har verkligen sett fram emot att själv få bilda mig en uppfattning.

Boken börjar väldigt bra där de tre huvudkaraktärerna presenteras och där den homosexuelle Eskiath lyser starkast. De är alla veteraner från ett gammalt krig och dras nu in i nya konflikter vare sig de vill det eller inte. Världen är väldigt grå och skitig med en del inslag av magi och drakar.  Författaren har nog påverkats en del av Erikson och Moorcocks Elrich. Karaktärerna och ett actionorienterat berättarsätt är bokens höjdpunkter, en fylligare beskrivning av själva världen hade gjort mig glad. Har man läst andra böcker av Morgan så känner man igen hur han använder sig av ett grovt språk på ett naturligt sätt i dialoger och inre monologer. Sex är ett annat stabilt inslag i hans böcker, men som i the Steel Remains mest handlar om Eskiaths bedrifter mellan lakanen (eller i gränden). Boken slutar fint men jag hoppas att det kommer fler böcker, Morgan kan verkligen det där med att skapa sköna karaktärer.

Morgan fräschar upp fantasy genren men rider nog en hel del på sin provokativa stämpel. Det är en bra bok och det behövs mer fantasy av det här slaget med slemma anti-hjältar med kulmage som fläskar på varandra.

7.5 av 10

/karl

Annonser

8 thoughts on “The Steel Remains av Richard Morgan.

 1. aarnell skriver:

  The Steel Remains ar har lite for ingaende (ha ha!) bogsex for min smak men det behovs nog for att uppvaga det homofobiska samhallet som huvudpersonen lever i. Det ar roligt att se en huvudperson som ar bog men fortfarande agerar precis som en kvinnokarl till litterar hetrosexuell hjalte skulle gora. Vi lyfter ju inte ett ognbryn over James Bond erovringar sa varfor skulle inte Eskiath fa vara likadan?

  Det ar en intressant varld Morgan malar upp, min favorit karaktar var nog den Drakdodande khanen. Har hort att den var en fristaende bok men det hoppas jag verkligen inte. Allt verkar ju upplagt for en uppfoljare.

 2. Svensson skriver:

  Kul med ny fantastikblogg. Jag bloggar själv om ‘et ibland, recenserar nytt och gammalt, (bl a de svenska Lovecraftutgåvorna).

  Så en fråga: vilka är ni? Har missat det ifall ni nämnt det.

 3. drommarnasberg skriver:

  Kul att du tycker det! Vi är några kompisar som bidrar mer eller mindre till bloggen.

  Vi är alla glada amatörer med ett stort intresse för det fantastiska. Jag själv är bibliotekarie och vännerna är spridda över ett stort område både kulturellt och geografiskt. Vi har kulturvetare, tekniker, skådespelare, biokemister, poeter, spårvagnsförare och annat i gruppen. Kommer en bättre presentation snart, det är lite bollande än så länge kring vilka som ska vara med eller inte.

 4. Martin A skriver:

  Det kommer en uppföljare i år: THE COLD COMMANDS.

 5. drommarnasberg skriver:

  Ang. The Steel Remains så är den del ett av tre i serien A Land fit for Heroes. Sen om den är fristående är en annan sak, Morgan ska iaf skriva 2 till Fantasy böcker läste jag nyligen i en intervju.

  edit: Precis som Martin A säger så kommer nästa del snart. Hoppas vi.

 6. Olov L skriver:

  Morgans sexscener är väl relativt bra, men det är lite jobbigt att det alltid är så bra sex som skildras. Iofs kanske det lätt blir så i en framtid där kroppar är design- och utbytbara. Men just därför är det roligt att han tar sig an att skriva om bögsex. Klarar han att göra det lika mustigt som när han skildrar heterosex så kanske, ehm, ja, det kanske är lite bra och radikalt på något sätt.

  Hittade förresten hit via Stålis facebooklänk. Är hon också en av skribenterna? har aldrig fattat att hon gillar fantastik öht. Men jag har å andra sidan knappt dsett henne sen gymnasiet.

  Jaja, kul med en ny fantastikblogg. Den åker in bland favriterna så lär jag gå in och läsa emellanåt.

  • drommarnasberg skriver:

   Hej Olov, kul att Stålis länkade till bloggen. Hon är inte med och skriver i bloggen och är så vitt jag vet inte ett stort fan av Fantastik. Men hon gillar serier och annat i periferin.
   /karl

 7. Magnus Edlund skriver:

  Fasen, denna bok rekommenderas överallt! Måste läsa…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s