Battlestar Galacticas final

På fredag börjar scifi channel sända det första av de tio sista avsnitten av Battlestar Galactica (BSG). Det lär ta tid innan de sänds här i England och än längre innan de sänds i Sverige, men det finns en gobit att suga på tills dess. Som upptrappning har de nämligen släppt nio små webisodesScifi.com. (torrent)

Webisoderna kretsar kring Lt. Gaeta. En biroll som, likt många andra biroller i serien, fått utvecklats till något riktigt intressant*. Webisoderna går att uppskatta utan att veta bakgrunden men ger så mycket mer om man sett de Irak-ockupationsinspirerade avsnitten på New Caprica i början av säsong 3. Det är kul att se hur de väver in Gaeta’s konfrontation med ex-president Baltar i kontinuiteten igen**. Gaeta som började serien som Dr. Baltars hundvalp till hjälpreda har verkligen utvecklats och brytits ner. Först Baltars svek på New Caprica (och mer som webisoderna avslöjar), sedan nästan avrättad som kollaboratör trots att han  hjälpte motståndsrörelsen. Efter att ha förlorat ett ben p.g.a.  Starbucks ”visioner” och Helo’s principer är han nu en sliten, arbetsberoende, morfin (förlåt morpha) drogis. Den enda ljuspunkten är att han nu har en pojkvän***.

Kan saker bli värre? (Såklart det kan, det här är BSG vi talar om).

* bättre än Kat‘s slut i.a.f. Jag har inte helt förlåtit manusförfattarinnan (och fan favoriten)  Jane Espenson (Buffy, Angel, Firefly, BSG, ST: DS9) för att hon hittade på en helt ny backstory och dödade av en intressant roll bara för att chocka. Nåja, om Joss Whedon skulle vända sig till Ms. Espenson igen och be henne skriva ett avsnitt för uppkommande serien Dollhouse så kommer jag inte klaga.

** Seriens producent kommenterade i sin podcast att de klippte bort en den del av intrigen som den konfrontationen handlade om. Podcasten är för övrigt något extra! Han kommenterar och diskuterar varje avsnitt och scen i varje avsnitt under tiden som han tittar, dricker maltwhiskey och röker. På populär begäran inleder han vare avsnitt med att berätta vilken whiskey han dricker.

*** Något cyniskt så tror jag att producenten har vikit sig efter fansen. Gaeta har i stort sett röstats fram som ‘most likely to be gay’ av fansen.  Det har ingen betydelse för handlingen, vilket är lite synd. Det hade hade kunnat krydda räddningsuppdragskonfrontationen med Tigh lite mer.

Annonser

One thought on “Battlestar Galacticas final

  1. Maria skriver:

    Åh, BSG. På lördag morgon kommer jag slänga mig på datorn. 🙂

    Jag gillar er blogg, förresten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s