Röda möter blå

Machinima kallas det tydligen när någon använt en 3D-motor (som t ex den som används i ett tv-spel) för att göra en film eller liknande. Det kan alltså (något förenklat) vara fråga om någon som hittar på en berättelse och spelar in repliker, ljudeffekter och musik för att sedan spela ett tv-spel i takt med ljudspåret för att till sist synkronisera bilden och ljudet till en film.

För den som inte är så insatt (jag själv är ett tydligt exempel) kan en lämplig första bekantskap vara Red vs Blue, en historia berättad i många korta episoder som producerats med hjälp av spelet Halo: Combat evolved och dess uppföljare.

Spelet ifråga är ett FPS, så det hade förstås varit lätt för skaparna att göra en typisk action- eller krigsfilm av det, men naturligtvis hade det blivit klyschigt och allmänt dåligt. Istället valde Rooster Teeth Productions att göra det hela till en parodi på ovan nämnda genrer. Resultatet är något i stil med hur det skulle sett ut om persongalleriet i Scrubs, eller någon liknande tv-serie, släppts ner i en öken och fått i uppdrag att bedriva krig mot varandra.

Fantastikinslaget är mycket svagt, men det är åtminstone fråga om en komedi i sf-miljö, så jag må vara förlåten om jag tipsar om serien här. Den finns att beskåda gratis och lagligt på Youtube, och eftersom 1) gratis är gott ooch 2) ett gott skratt förlänger livet har du två gamla talesätt på din sida om du ser den. Som om inte det vore nog har tydligen Graham Leggat, fd höjdare på Lincoln Center for the Performing Arts beskrivit Red vs Blue som lika sofistikierad som Samuel Beckett. Det är väl att ta i, kan jag tycka, men jag antar att det är lite som när folk som är födda runt 1970 skriver avhandlingar om hur 80-talets high schoolfilmer dekonstruerar patriarkala genusstrukturer eller när folk i min ålder påstår att Ghostbusters innehåller viktig samhällskritik: Ett desperat försök att distansera sig från den okunniga massan, som tittar på film för att det är roligt och inte av högre syften (vilka de nu skulle vara).

Varje avsnitt är 4-8 minuter långt och kreatörerna har lagt ut drygt 40 avsnitt (om jag räknat rätt), så om du gillar spektaklet har du motsvarande ungefär två eller tre långfilmers underhållning framför dig. Red vs Blue kommer inte att förändra ditt liv, men det är ju alltid något att förströ dig med medan du väntar på leverans från internetbokhandeln, eller nästa a-kasseutbetalning så att du kan betala förseningsavgifterna på biblioteket, eller på att antikvariatets ägare ska förlåta dig för din bärsärkagång bland utländska biografier, eller vilken ursäkt du nu har att inte läsa böcker som hederligt folk.

/Olov L

Annonser

Om rymdolov

Science fiction and fantasy nerd from northern Sweden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s