Contested Ground Studios och deras rollspel.

Contested Ground Studios är namnet på en grupp britter som skriver, producerar och distribuerar rollspel. För närvarande har de fyra titlar, plus supplement till dessa, i sitt stall. Men fler är under produktion. Efter att ha blivit informerad om en av deras titlar av en kompis (Hej Örnen!) och följt upp det med att läsa en positiv recension av den samma gick jag utan tvekan och snappade upp boken för en tid sedan. A/State var och är dess namn. Under det att jag läste igenom den blev jag stört förtjust i dess värld och är fortfarande så. Sedan dess har jag fördjupat mig några av gruppens övriga titlar och förstått att även de håller en hög klass och intressenivå. Därför vill jag tipsa om företaget och deras spel här.

Världen A/State presenterad är postapokalyptisk och satt i en extrem urban miljö. Hela spelet utspelar sig i vad som en gång var en ur vår synvinkel modern storstad. Två mystiska och katastrofala händelser har gjort att staden blivit avskärmad från resten av världen. Runt staden reser sig som ett toxiskt och ogenomträngligt ödeland vilken ingen som satt sig att utforska har återvänt ifrån. Dessutom är det som att verkligheten i sig har repats och liksom gått sönder lite grann. Tid/rum avvikelser inträffar emellanåt och märkliga, ickemänskliga varelser dyker upp bland skuggorna i staden och hemsöker dess invånare. För att skruva till det extra så inträffade detta för ungefär tusen år sedan. Staden (den har inget annat namn längre för inget annat existerar ju) har lyckats överleva i ett millenium och är fortfarande en sjudande, fungerande storstad. Även om villkoren har förändrats mycket.

astate01

Spelets huvudperson är definitivt Staden i sig. Tänk er det tegelfuktiga, kyliga London som Dickens beskrev i sina berättelser. Lägg till det ett omfattande system av vattenkanaler vilka utökar stadens potential för transport och produktion av föda. Återgå sedan till Dickens och andras beskrivningar av fattigkvarteren med deras slitage och hårda människoöden så får ni en bild av kärnan i staden, som i högsta graden fortfarande är tätbefolkad. Därför kommer den postapokalyptiska känslan inte ur de mer traditionella ödemarks- och ruinstadsmiljöerna där enstöringar och galna mutanter springer omkring, mer eller mindre skylda i skinnkläder, och kastar bumeranger på varandra. Här ligger överlevnadsaspekten i att krama varje uns av energi ur den gamla, slitna staden, vilken i praktiken fungerar som ett enormt, sprudlande fängelse. Det går att skriva länge om det här spelet. Andra har dock redan gjort det och ni kan läsa vidare på företagets hemsida eller på någon av de recensioner jag länkar till nedan. Jag vill bara på nytt understryka att det är en mycket rik spelvärld som presenteras och att den håller en potential för mängder av historier och männsikoöden att läsa om eller komponera själv.

Contested Ground Studios två andra stora titlar är Cold City och Hot War. Spelen står självständiga men biter in i varandra. Cold War utspelar sig i Berlin åren efter andra världskrigets slut. Rikets huvudstad kontrolleras av krigets segrare vilka har delat upp staden i zoner i vilka de håller ansvaret för att upprätthålla ordningen. Det här spelets stora tvist är att tyskarnas beryktade utsvävningar i bisarr teknologi och ockulta eperiment här utan tvekan ägda rum och dessutom bar frukt. I den i stort ruinlagda f.d. huvudstaden smyger, kryper, krälar och värre, nu märkliga och farliga varelser omkring i skuggor och gränder och ställer till elände för stadens invånare. Segermakterna, vilka vill hemlighålla detta för allmänheten men samtidigt lägga beslag på teknologin bakom, har slagit sina påsar ihop och startat en speciell poliskår vars syfte är att spåra upp, samla information om och nedgöra dessa farliga existenser. För att förstärka känslan av hot och paranoia har spelarnas karaktärer olika hemliga, personliga agendor. De måste även beskriva vilket förtroende de har för de andra spelarnas karaktärer med hjälp av ett poängsystem. Syftet är att bygga upp en känsla av inte bara yttre hot utan även inre. Kalla kriget är på väg att födas and humanity is the greatest predator.

cold-city-01

Hot War är en fristående fortsättning till Cold War och utspelar sig i London under 1960-talet. Världen har precis upplevt sitt tredje världskrig med allt det helvete man kan föreställa sig det bringar i sin väg. Här har helvete inte enbart skapats av vetenskapens atomeld utan även av vapen med en mer biblisk karaktär. Precis som i Cold War lyckades Tredje Riket under andra världskriget fram bådade bisarra och otäcka vapen som efter deras fall hamnade i segermakternas händer. Sedan dess har dessa vidareutvecklats och använts i konflikten vid sidan av konventionella kärnvapen. Zombies, blodtörstiga bärsärkasoldater och än mer bisarra saker och ting skickade man mot sina motståndaren. Kriget såg ingen vinnare och nu råder en vapenvila. I London kämpar ett fungerande men utsatt styre med att försöka upprätthålla ordningen. För att komma tillrätta med de verklighetskränkande monstrositeter ryssarna skickade in under sin invasion måste olika departement inom  det engelska styret nu samarbeta. Upplägget liknar det i Cold City. Karaktärer med samma övergripande mål men med olika uppdragsgivare ska samarbete men samtidigt uppfylla egna agendan.

hot-war-01

Vill ni läsa mer kan ni gå in på Contested Ground Stuidos hemsida. De är där dessutom frikostiga med gratismaterial för er som vill ha en sneak peak. Det gäller även för er som inte är aktiva rollspelsutövare. Idag håller många rollspel en hög klass både när det gäller att skapa och beskriva komplexa och intressanta spelvärldar. Är ni intresserade av texter av det fantastiska slaget så finns det ofta mycket att hitta inspiration ifrån. Ta de här spelen som exempel.

Här kommer nu några länkar:

Contested Ground Studios hemsida

En underhållande ljudintervju med Malcolm Craig, en av nyckelpersonerna på Contested Ground Studios

Sök här för att hitta recensioner av Contested Ground Studios spel:

http://www.rpg.net/reviews/search-review.phtml

Musikvideon till ”I lost my heart (to a starship trooper)”

/Den Mörke Lorden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s