I det heliga Rysslands tjänst av Vladimir Sorokin

13017716_o_1

I det heliga Rysslands tjänst är en dystopi/politisk satir/framtidsskildring om ett Ryssland år 2027. Ryssland är åter ett självhärskardöme. Landet har isolerat sig från den förhatliga västvärlden genom en väldig mur och alla fiender jagas skoningslöst av ”opritjnikerna”, säkerhetstjänsten.

Vi får följa opritjnikern Komjaga under en hektisk arbetsdag, han övervakar ordningen, slår ner upprorstendenser och rapporterar om missnöjesyttringar. Under den här dagen ska han bland annat hinna med en razzia mot ett adelsgods, en gudstjänst i Kreml och generalrepetitionen av en nationell festkonsert. Han avrundar sin dag med en festmåltid och brödraskapets rituella sexorgie i bastun.

Författaren är redan i blåsväder i Ryssland efter sina tidigare böcker och den eventuella bilden som nu skickligt målas upp av Sorokin är en väldigt otrevlig bild av ett extremt nationalistiskt Ryssland. Landet har isolerats från omvärlden med en mäktig mur och det äkta Ryssland är det enda rätta, det skall vara rysk korv och vodka. Invånarna har 2 val till allt, endast 2 för det är nyttigt att få välja men inte bra med för många val.

Säkerhetspolisen Komjaga drar runt i Moskva med sin Mercedes och lever som en kung. Adeln, intellektuella och andra oliktänkare skall hållas korta och vi får följa en helt vanlig dag i Komjagas liv. Han super, knarkar och går i kyrkan. Kokain, amfetamin och gräs är legaliserat och man kan köpa ett par gram koka för 2 rubel, droger som piggar upp och hjälper arbetarna är bra för Ryssland. Heroin och dess likar är strikt förbjudna. Straffen är fysiska och alla pryglingar och dödstraff sker på de olika torgen.

Det är en ruskig bok med nattsvart humor och den är väldigt skönt skriven. Mycket av det hemska som beskrivs ser man mildare versioner av i dagens Ryssland. Det är en svidande satir över dagens Ryssland och samtidigt en varning för hur illa det kan bli.

Blått fett och Is har tidigare getts ut och I det heliga Rysslands tjänst följer samma mall. Blått fett är grymt bra och I det heliga Rysslands tjänst kommer inte riktigt lika långt.

4/5 rekommenderas

/karl

Annonser

2 thoughts on “I det heliga Rysslands tjänst av Vladimir Sorokin

  1. rymdolov skriver:

    Det verkar ju helt underbart! Ännu en bok på listan!

    Men utspelar den sig i samma framtid som de två övriga böckerna, eller är det bara intrig, teman eller så som är desamma?

  2. drommarnasberg skriver:

    De utspelar sig alla i ett fiktivt ryssland och du kan med fördel läsa Blått fett först. De är ganska korta också, som sursöta praliner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s