After Long Silence av Sheri S Tepper

afterlongsilenceDen som har en allmänt nedvärderad egenskap eller ett tråkigt jobb går förstås ofta och dagdrömmer om att leva i en tid eller värld där just den egenskapen eller det arbetet uppskattas efter förtjänst. Den som är en överdängare på att baka kakor vill förstås bo i en värld där de härskande magikerna är beroende av förtrollade kakor i sitt värv, en duktig programmerare vill leva i en cyberpunkframtid, där det går att hacka sig in i stora datasystem och tjäna storkovan (sådant skulle ju aldrig hända i verkligheten) och den som jobbar som sophämtare vill egentligen göra det i en postapokalyptisk stadsruin, där soporna ibland muterar till hemska, öhm, mutanter. Vi vill helt enkelt bo i en mindre ombonad, mer spänningsfylld värld där insatserna är högre ibland (själv är jag iofs en feg typ som ofta önskar att insatserna vore lägre, men allt ska inte handla om mig).

Råkar du vara tokbra på att sjunga, memorera melodislingor och är allmänt musikalisk kan du läsa After Long Silence och låta Sheri Tepper sköta dagdrömmandet åt dig. Den utspelar sig på en planet vid namn Jubal, som koloniserats av människor, men vars yta till stor del täcks av jättelika kristaller, vilka reagerar på vibrationer från folk och fordon som kommer i närheten, oftast med att krossa dem. Men vissa ljudkombinationer kan stilla kristallerna (olika för var och en av dem), så för att kunna resa på planeten behöver du anlita så kallade färdsjungare, som helt enkelt sjunger rätt melodi när du passerar. Deras gille har med åren fått lätt sakrala drag och de beter sig mer eller mindre som präster.

Vilka ljud som passar till vilken kristall är något som utforskarna tar reda på, och de är mer av badasses än färdsångarna. I princip all verksamhet på planeten bekostas av ett enormt, kommersiellt företag. Det finns dock vissa interplanetära regler som även företaget måste hålla sig till, och när romanen börjar är Planetära Exploateringsrådet (typ) på väg att göra en inspektion av Jubal, i syfte att en gång för alla ta reda på om kristallerna är självmedvetna varelser eller ej, något som drastiskt kan förändra livet för alla människor på planeten.

Huvudperson är en färdsjungare, Tasmin, som när boken startar befinner sig i ett inte alltför lyckat äktenskap. När han för första gången på många år kontaktas av sin bror, som säger sig ha något stort och kristallrelaterat på gång, vänds Tasmins värld upp och ner, och han måste ge sig ut för att lösa broderns gåta.

Sheri Tepper hörde jag för första gången talas om när jag blev rekommenderad en av hennes romaner vid namn The Fresco, som tydligen ska vara en satir över abortmotståndare och dylika figurer i hennes hemland USA. Nu är jag inte den som har råd att köpa allt jag vill läsa, så jag får ofta hålla till godo med det jag hittar billigt, vilket i Teppers fall alltså blev After Long Silence. När jag såg vilka som, i citaten på bokens pärmar, rekommenderade Tepper borde jag ha förstått vad jag hade att vänta mig. Teppers fanbas leds tydligen av Anne McCaffrey, Orson Scott Card och tidskriften Heavy Metal.

Nu är inte det fy skam, antar jag, för McCaffrey har jag inte läst (kanske någon novell?), Orson Scott Card kan ju sannerligen konsten att dra en skröna och Heavy Metal vågar jag inte klaga på, för det hörs ju på namnet vilka hårdingar som gör den. Men djärva formexperiment och radikal samhällskritik kanske inte var att vänta?

Nej, just det. Detta är i grunden en rakt berättad äventyrsberättelse, även om kristallerna är intressanta fenomen och Jubal döljer en del andra hemligheter. Problemet är att det är lite spänning, lite relationer, lite idéer, lite kommunicera-med-andra-arterproblematik och lite palatsintriger kring de olika grupperingarna på Jubal (vilka påminner lite om de i Dune av Frank Herbert), men nästan inget som behandlas på djupet eller ur alla synvinklar. En ovanligt malplacerad sexscen och väl nattsvarta skurkar drar också ner betyget en aning. Dock kan även Tepper dra en skröna och knyter ihop allt mycket elegant på slutet, så jag skulle påstå att den som spontant blir intresserad av grundidén med kristallerna och sångarna har en angenäm läsupplevelse framför sig, men att andra kanske hellre ska välja något annat. The Fresco kanske, så kan du skicka den till mig när du är klar, så att jag äntligen får läsa den.

Betyg 3/5 – okej

/Olov L

Annonser

Om rymdolov

Science fiction and fantasy nerd from northern Sweden.

4 thoughts on “After Long Silence av Sheri S Tepper

 1. drommarnasberg skriver:

  Låter sådär lagom flummigt!

  Ovanligt malplacerad sexscen? Låter spännande, men det är riktigt störande med taffliga sexscener som har stoppats in i en berättelse utan grund. Det blir lite som med bara bröst och b-filmer. illa.

 2. åka skriver:

  Vad gäller att läsa billigt måste jag säga att det är väldigt annorlunda att bo i ett engelskspråkigt land. Här i Kingston finns massor av begagnad sf för nästan ingenting per styck. Och nyare sf kan man ofta låna på biblioteket. Fast bibliotekssystemet är rätt olikt Sveriges, och har större omsättning på böcker — äldre saker är svåra att få tag på, det finns nästan bara böcker som är mindre än 10-15 år gamla.

  Tepper har jag varit nyfiken på, men den här recensionen gör att jag inte riktigt vet vad jag ska tro. ”Tepper’s work and I drifted apart around the 1996 publication of Gibbon’s Decline and Fall. Her themes became too one-note for my tastes. She seemed unable to stray from her two-dimensional conviction that women hold some key to saving the universe that men just couldn’t ever hope to comprehend. By 1998’s Six Moon Dance, her Santa Fe-inspired New Ageiness and I were on divergent paths. I could admire her abilities as a storyteller but could no longer buy the blue-smoke-and-crystal hokum stories.” Jag har lite svårt för sånt. Men de äldre grejerna kanske?

 3. rymdolov skriver:

  Åka: Tack för länken till recensionen! Jag har också mycket svårt för new age-historier, om det var det du menade, men något sådant tyckte jag mig verkligen inte finna i ALS. Men den publicerades första gången 1987 (enligt wikipedia), så den hör till hennes tidigare verk. Iofs handlar den ju om kristaller, kanske det new ageigaste som finns, men de beskrivs som helt omystiska (om än vördnadsbjudande och ibland skräckinjagande). Boken har till och med ett kort appendix där en PhD från MIT skriver om kristaller och går igenom vad i berättelsen som är mer eller mindre trovärdigt utifrån vad forskningen säger om just kristaller!

  Annars kanske ”The Gate to Women’s Country” är den bok av Tepper som borde läsas, eftersom den tycks ha smärre klassikerstatus inom feministisk sf. ”Beauty” är en bok som jag satt upp på min ska-läsa-lista, men jag minns inte varför. Men jag blev lite opepp på att läsa hennes senare böcker, där ”The Fresco” ingår.

  Karl: Sexscenen var väl ganska genomsnittlig, med de vanliga omskrivningarna, det var bara det att den kändes väldigt påklistrad, som om Tepper bara behövde en ursäkt för två av karaktärerna att bli mer intima med varandra så att de kunde ha de viktiga dialogerna som hon tänkt ut (vilka dock hörde till bokens största förtjänster). Så då fick de ha sex. Annars tyckte jag att the good guys hade en rätt skön (som i vuxet avslappnad) inställning till sex, vilket jag gillade, medan the bad guys var perversa (enligt Teppers normer), vilket kopplades till deras ”ondska” på ett väldigt normerande och oavslappnat sätt. Ungefär som Vladimir Harkonnen i Dune, som jag misstänkte att man skulle tycka illa om pga hans dragning till personer av samma kön lika mycket som pga hans vårdslösa handhavande med människoliv. 😦

  Jaja, det finns bättre böcker att läsa än ALS, men jag skulle inte utesluta att andra av Teppers böcker är riktigt läsvärda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s