Pestens tid av Stephen King

pestJag gillar verkligen dystopier och jag blundar åt en hel del brister bara en historia utspelas efter valfri katastrof. Det spelar ingen roll om zombies har ätit upp 90% av jordens befolkning eller om atombomber har regnat över jordens alla storstäder. Det pirrar lite extra när jag som läsare får ta del av hur katastrofen tar sin form och vi får följa hur de stackars människorna överlever under den första tiden post-apokalyps. Pestens tid börjar väldigt bra med att folk över hela USA börjar bli snuviga och hängiga och mycket snart börjar folk dö som flugor. Hela 99.4% av befolkningen smittas och dör inom några dagar, militär och myndigheter försöker förhindra att smittan sprids men allt är för sent. Kvar blir då några stackare som samlas i 2 olika läger. Vi har dels de goda i Frizonen och de onda som hänger med den Svarte mannen. Ungefär här någonstans i romanen tappar jag nästintill allt intresse. Från att vara en skildring över ett postapokalyptiskt USA sent 70-tal blir det hela en ganska tråkig historia där de goda skall slåss mot de onda. Jag hade önskat att King struntat i att blanda in flummiga drömmar (som han brukar..) och bara fokuserat på det intressanta med människor i en katastrof utan dess like.Människor är onda nog utan att ondskan måste förklaras på ett övernaturligt sätt. Min största behållning gav Kings beskrivningar av ett förfallet New York och den spännande inledningen. Pestens tid visade sig vara riktigt tråkig och det blev bara stundtals intressant.
2/5 knappt godkänd

Läs då hellre S.M Stirlings böcker om the Change,  som spänner över en längre tid efter att ett elektriskt fenomen slår ut nästan alla möjligheter till att nyttja konstgjord energi. Läsaren får följa de överlevandes kamp under flera generationer.

/karl

4 tankar om “Pestens tid av Stephen King

 1. Karl –

  Jag instämmer totalt i att Pestens tid är enormt tråkig.

  Vet inte om du är medlem i Stephen King-sällskapet följeslagarna eller inte, men där har den här boken samt ”DET” år efter år framröstats såsom Stephen Kings bästa böcker.

  DET har jag ännu inte läst. Men däremot har jag läst Pestens tid. Varianten om 834 sidor (pocket). Och jag kan knappt minnas någon bok jag lidit så mycket genom. Den är så oerhört tråkig. Så, trots att jag är ett stort Stephen King-fan, instämmer jag i din slutsats. Detta är en långtråkig bok. Var glad att du inte läste den förlängda/oavkortade versionen om ca 1124 sidor (om jag inte missminner mig).

  Mvh, F. G,

  • drommarnasberg skriver:

   Jag tröstar mig med att jag hittade Pestens tid för ynka 5 kr på en loppis i Skultuna 😀

   Jag blir förvånad att Pestens tid ses som en av Kings bästa verk, jag fattar inte!

   /karl

 2. rymdolov skriver:

  Jag gillade verkligen Pestens tid när jag läste den, men då var jag väl 12-13 år, högst. Det vete fasen om jag skulle gilla den nu. Men så är det väl med de flesta av Kings böcker? Man gillar dem som tonåring men inte som vuxen.

  • drommarnasberg skriver:

   Jag kan inte säga att jag har varit något fan av King ens under tonåren, vissa noveller har jag gillat men utöver det så faller King mig inte på läppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s