The Adamantine Palace

80080The Adamantine Palace av Stephen Deas är Månadens fantasybok enligt Science Fiction bokhandeln. Det har blivit en hel del debuter för mig på sistone och det här är ytterligare en sådan. Boken är en klassisk fantasyhistoria med både drakar och magi. Alver, dvärgar och annat oknytt lyser dock tacksamt med sin frånvaro.

The Adamantine Palace utspelar sig i ett hårt styrt feudalt samhälle där det dräller av en massa kungar och titlar. De som har tillgång till drakar sitter mer eller mindre på makten, vi kastas in i en intrigerande härva där adeln gör sitt bästa för att döda varandra och smickra för de som har lyckats klättra högre i pyramiden. Inga medel skys för att framhäva sig själv i spelet kring de olika maktpositionerna, det förgiftas och mördas hejdlöst.

Drakarna hade en gång i tiden fri vilja men är nu kuvade med kemiska medel till att endast fungera som adelns leksaker och maktverktyg. Det börjar självklart hända saker när en av dessa drakar, en perfekt vit, börjar återfå sina egna tankar.. Det finns även självklart ett mystiskt rike bortom havet som säkerligen smider egna (onda?) planer.

Drakarna är väldigt lyckade och ett av skälen till att läsa boken. De är verkligen häftiga och beskrivningen av hur de tänker och agerar känns fräscht. Det lilla som faktiskt beskrivs av själva världen är också intressant, allting präglas av det faktum att adeln rider på drakar och då kanske inte bryr sig särskilt mycket om att det skall finnas vägar överallt. Öppna platåer i ett hav av skog och ödemark. Det var tyvär inte speciellt mycket beskrivningar av vare sig människor eller miljöer, tråkigt då Deas verkar ha en klar bild av hur det ska se ut. Det känndes ibland mer som en avskalad pjäs än en roman med fläskiga drakar som grillar soldater. Det bli extra tydligt med alla konspirationer och pakter mellan precis allt och alla i adeln, vilket blir hyfsat bökigt att hänga med i. Som en bilaga till boken kan man ta del av släktträden till de största familjerna, och det behövs.

Boken är stundtals lite tjatig men också väldigt underhållande. The Adamantine Palace är första delen i en trilogi och den slutar brukligt med en fet cliffhanger. Det ska bli intressant men inte livsnödvändigt att läsa nästa bok i serien. Läser man Intervjun som finns på SF-bokhandelns sida så verkar Deas vara klar med del 2. Gillar man intriger, drakar och mycket snack är det en bok för dig.

3/5 helt ok

/karl

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s