Toffs bok med kommentarer av Muham Bentsson av Kalle Dixelius.

toffDet har börjat bubbla upp lite ny svensk SF på senare tid och det känns väldigt bra! Extra kul är det när de nya böckerna är bra och  Toffs bok av Dixelius är riktigt bra!

Toffs bok är skriven under mörkertiden på 2300-talet av en snubbe som heter Toff, den är dock utgiven och kommenterad 200 år senare av Muham Bentsson. Toff lever i en väldigt hård tid, han bor i Hornschtull i utkanten av Ståkkålm. Människorna lever förtryckta av Skyfflare och Fullmäktiga, det är förbjudet att läsa och att skriva och alla ska följa Ordningen. Det finns dock de som trotsar förbuden och läser böcker i smyg. Toff har fått lära sig att skriva och läsa av sin mor och får tag på boken Om en Pojke skriven av Nick Hornby.  Det här är en början på en spännande historia skriven med Toffs egna ord. Muham Bentsson är expert på svensk historia och speciellt på mörkertiden och vi läsare får ta del av hans kommentarer, hela upplägget påminner om en antropologi text.

Det är en väldigt underhållande text som stundtals är humor på hög nivå och i nästa stund en svidande kritik till det samhälle vi lever idag. Världens bästa återberättning av Star Wars berättas runt en lägereld, nästan värt att köpa boken enbart för det stycket! Det är en hyllning till språket och läsning och samtidigt en väldigt skön beskrivning av ett dystopiskt Ståkkålm. Det är den bästa svenska SF-boken jag har läst på ett bra tag!

4/5 rekommenderas.

/karl

Annonser

4 thoughts on “Toffs bok med kommentarer av Muham Bentsson av Kalle Dixelius.

 1. Maria skriver:

  Jag tyckte också om den. 🙂

 2. Micke skriver:

  Oh, den där är bra!

 3. snowflake99 skriver:

  Måtte den komma på pocket också!

 4. AndreasG skriver:

  kan lugnt säga att den hamnar på inköpslistan:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s