Test: Vilken fantasyförfattare är du?

Som jag tidigare antytt är jag barnsligt förtjust i tester av olika slag. Men som alla testnördar kom jag till slut till den punkt där det kändes meningslöst (mer meningslöst än vanligt, alltså) att göra ännu ett test där det går att se direkt vilket svar som ger vilket resultat, där frågorna är så få att ett enda svar kan bli utslagsgivande, osv. Då var det dags att gå över gränsen till den mörka sidan och själv bli testkonstruktör, något som är ganska lätt nu när det finns behändiga verktyg för oss som inte behärskar html och andra datorrelaterade förkortningar. Mitt senaste test är ett som kanske Drömmarnas Bergläsarna är intresserade av. Det är ett ganska långt och jobbigt test som jag valt att kalla ”Which fantasy writer are you?”.

Den som är intresserad får gärna klicka på länken ovan, göra testet och sedan skriva in resultatet som en kommentar till detta inlägg. Tag dock varning: Det är inte alla författare i testet som är så värst indie. 🙂

Det är som sagt ett relativt långt test, så det kan vara värt att vänta tills du har en stund över.

Håll till godo!

/Olov L

Annonser

Om rymdolov

Science fiction and fantasy nerd from northern Sweden.

14 tankar om “Test: Vilken fantasyförfattare är du?

 1. karl skriver:

  Lian Hearn!

  Jag gillar tydligen min fantasy våldsam, experimentell och cynisk! Vilket stämmer fint, men jag ser inte riktigt kopplingen till Hearn. Kul test!

 2. rymdolov skriver:

  Nja, att kalla Hearn experimentell var ett av de mer krystade dragen jag gjorde. Men ibland får man ta tuffa beslut som testmakare. 🙂

  Våldsamma och cyniska tycker jag dock att hennes böcker är, om man definierar begreppen som jag gjort i testet.

 3. drommarnasberg skriver:

  Abercrombie, Morgan och Martin (låter som början på en dålig vits!) är cyniska och våldsamma, men sen är det nog tio år sen jag läste Hearn sist. Mina Hearn-skillz är nog rostiga 😀

  /karl

 4. Arina skriver:

  Jag blev Ursula K Le Guin. Men jag inser att jag nog skulle ha ljugit lite. Trots att jag själv är väldigt snäll och föredrar stillsamma lösningar på problem så läser jag helst fantasy med mycket krig och elände. Därför blev testet nog lite missvisande i mitt fall eftersom det frågade om mig och inte om den litteratur jag läser.

  Var det begripligt?

 5. Det var verkligen ett ambitiöst test! Kul.

  Jag blev Orson Scott Card. Tror inte att jag har läst något av karlen. Hög tid nu då alltså. 🙂 -7 High-Brow, -7 Violent, 15 Experimental och 13 Cynical. Kan tänkas stämma ganska bra även om jag inte räds att läsa våldsamma berättelser. Senast igår köpte jag Clive Barkers Books of Blood v. 1-3. Där snackar vi splatter. 😉 Fast för många grafiska våldsskildringar, fr.a. när de tydligen presenteras som ett sätt för författaren att visa sig cool, blir också tröttsamt. Balans är bra.

 6. AndreasG skriver:

  Jag ska tydligen vara gamle Tolkien själv^^ Kan bara gissa att högstadiet och gymnasiet satt sina spår för att jag läste om trilogin minst en gång om året då.

  AndreasG

 7. rymdolov skriver:

  Arina: Jag tror att det faktiskt stämmer med mina intentioner. Det där med att författaren skulle vara en som du ska läsa gäller nog mest den som är nybörjare på fantasy och kanske vill kunna känna igen sig i författarens världsbild. Därför lade jag upp testet så att det går att få se sin raka motsats också. I ditt fall skulle det innebära, låt mig se här i mina anteckningar…C S Lewis! Hm, det kanske inte blev så mycket bättre. Men om du tar Le Guin och kör med våld istället så får du…Michael Moorcock. Det kanske skulle vara något?

  Tack för berömmet i övrigt. Kul att du blev Tolien, AndreasG. Av de som berättat för mig vem de blev är du den första som blivit den gamle piprökarn.

 8. rymdolov skriver:

  Karl: Otoriböckerna innehåller förstås mycket färre våldsskildringar än t ex Morgans böcker, men jag tycker att Hearn i ganska hög grad skildrar våld som något som mycket väl kan lösa problem. Iofs läste jag i en intervju att hon själv var osäker i frågan och ville använda Otoriböckerna som ett sätt att utforska den, så egentligen borde hon kanske ha varit i mitten någonstans. Jag tyckte dock att hon hörde hemma på våldssidan, vilket kanske beror mer på att jag är en så stillsam filur än på Hearn själv.

  Nåväl, allt ska förstås tas med en nypa salt. Det är ju bara ett underhållningstest, om än ett försök till ett genomtänkt sådant. 🙂

 9. Sara skriver:

  Jag är nöjd, blev Philip Pullman och ”also a lot like Tove Jansson” och det är få författare som jag beundrar så mycket som Tove Jansson, få böcker jag älskar så mycket som muminböckerna. Har även börjat läsa på en novellsamling och är imponerad av de få novellerna jag har läst hittills.
  19 High-Brow, -13 Violent, 19 Experimental and 5 Cynical
  Jag är helt klart mer cynisk än romantisk, mer fredlig än våldsam, de andra två stämmer nog också på sätt och vis. Jag tycker om att göra annat än det som förväntas av mig och går mina egna vägar även om det inte alltid märks.

  Bra test!

 10. Arina skriver:

  Jag förstår på sätt och vis hur du menar men om jag själv verkligen var författare så skulle mina böcker innehålla mycket våld och ond bråd död, kanske som en kontrast till mitt i verkligheten fredliga jag. Jag tror nämligen att man skriver det man själv vill läsa. Jag har läst och tycker om Le Guin men bara sf. Jag är nämligen nybörjare på fantasy om man bortser från Narnia-böckerna som jag läst gång på gång.

  Vad jag försöker säga är alltså att min personlighet liknar alltså Le Guins författarskap men om jag var författare skulle jag vara helt annorlunda, eller inte. Det är i vilket fall ett roligt test där det inte är helt uppenbart vilka svar som ger vilka resultat och på det sättet är det välkonstruerat.

 11. drommarnasberg skriver:

  Ehheh… Jag fick ganska så sköna stats om man jämför med er andra.. -13 på High-Brow, 23 på Violence , 9 Experimental och sen 29! på Cynical.

  Nä nu ska jag läsa Gängkrig 145 och glo på Schlager.

  /karl

 12. emelie skriver:

  vilket roligt test! jag blev philip pullman.

 13. Joe Organ skriver:

  Lian Hearn

  -9 High-Brow, 3 Violent, 21 Experimental and 5 Cynical!

  Det beskriver även ganska väl hur jag agerar i sänghalmen.

 14. rymdolov skriver:

  Arina: Att du är som hennes författarskap tyder på att testet fungerar (på dig iaf).

  ”* In spite of the test name, this test doesn’t actually test how much you resemble a person. I don’t know these people personally, however much I wish I did.

  * Instead, the test matches your basic attitude to life with that of your RW, as it comes forth in his or her books.”

  …som jag så vackert uttrycker det i inledningen. Att jag gav testet det vilseledande namnet ”Which fantasy writer are you?” beror bara på att det låter mer intressant än ”Which fantasy writer’s författarskap are you?”. Ren populism, med andra ord! 🙂

  Kul att du gillade testet iaf.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s