Akacien- hotet från norr av David Anthony Durham

acaciaEller som boken heter på engelska Acacia – the War with the Mein är den första fantasy boken som Durham har författat. Durham har även skrivit en bok om Hannibal (med elefanterna) som är poppis och väl bemött.

Jag har läst Acacia på engelska och har ingen uppfattning om huruvida översättningen är bra eller inte, den svenska upplagan är ett klassiskt exempel på hur en dassig framsida kan förstöra intresset för mig.  Men som tur var kände jag inte alls igen den engelska upplagan och blev glad över en ny spännande bok istället.

Acacia av David Anthony Durham är riktigt bra fantasy som till viss del känns fräsch. Durham har nog inspirerats en hel del av George RR Martin och det märks i boken, men man kan knappast ha en bättre inspiratör. Precis som i Martins böcker handlar Acacia om en familj på fyra ungdomar och deras antagonister. Det är inte lika grått och eländigt som i Martins epos men vi som läsare kan aldrig känna oss riktigt trygga med vad som är gott och ont.

13018201_O_4Barnen  handlingen kretsar om är arvtagare till det största riket i den kända världen, de lever i en skyddad bubbla och passas upp av nerdrogade tjänare samtidigt som hoten från gamla fiender bubblar upp på nytt. Det är ett rasande tempo där hela tillvaron från barnen kastas omkull när hela imperiet börjar vackla, efter ett tidshopp på 9 år får vi följa de nu vuxna barnen i en helt ny situation. Durham har byggt upp en väldigt frodig och ganska komplex historia i en väldigt skön värld. Jag får vibbar av både romarriket och Westeros med hotande barbarstammar och okända imperier i fjärran. Det var en perfekt bok att ha med på semestern då tempot är högt och det blir en hel del spänning, Durham kan skriva om både känslor och krig. Det är bara att hålla tummarna för att historien kommer hålla i kommande böcker. Vill du som läsare ha något trivsamt och inte allt för svårt i väntan på George RR Martins kommande bok kan det här vara en godbit på vägen.

Det får bli en 4:a för det fina vädret och då förekomsten av renar,  mammutar och håriga noshörningar kittlar fantasin.

4/5 rekommenderas!

/karl

Annonser

One thought on “Akacien- hotet från norr av David Anthony Durham

  1. Anon skriver:

    Mycket bra bok, läste den i svenskan.
    Rekommenderas starkt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s