Patient Zero av Jonathan Maberry

PZ

Patient Zero är en spänningsroman i samma anda som böcker av Ludlum, Forsyth och Clancy. Det är en superhård och tuff huvudkaraktär som får axla ansvaret att rädda världen. Joe Ledger är veteran från armén,kampsportsexpert och jobbar nu som polis i Ocean City, Maryland. Hela boken utspelar sig under ett par dagar runt den 4 juli och vår hjälte har precis fått lite tjänstledigt då han var med om en dödskjutning på jobbet. Om några dagar planerar Ledger att ansöka till F.B.I, men för stunden ligger han på stranden och räknar thongs. Det som händer är att Joe Ledger blir mer eller mindre shanghaiad till den nystartade och superhemliga organisationen DMS, Department of Military Science. USA och världen står inför ett ohyggligt hot från terrorister som använder sig av biologiska vapen.

Sen öser det på i ett fruktansvärt tempo när Ledger kastas in i handlingen, det är väldigt drivande och underhållande. Joe Ledger påminner om en blandning mellan Jason Bourne och kaxigheten hos Spindelmannen. Författaren är väldigt insatt i kampsport och har skrivit en hel del böcker om olika ämnen, det märks väl på de många scenerna när Ledger kickar rumpa. Hela boken känns väldigt trovärdig och väl insatt i hur det skulle kunna fungera med terrorister som försöker släppa ut Zombiesmittan. Det här är en agentbok för nördar, istället för atombomber och araber så får Ledger tampas med Zombies och galna araber. Boken liknar på en del punkter Del Toros the Strain, men där The Strain ofta blir väldigt fånig och tråkig så lyckas Patient Zero vara både spännande och underhållande genom hela boken.

Hela Zombiebiten är välskriven och lyckas vara lagom läskig, det är också bra att hela vår uppfattning om zombies finns med i boken. Det namedroppas både Marvel zombies och 28 dagar senare, vetenskapsmännen (som leds av en tjock asiat, såklart!) behöver inte klura på hur det funkar, alla har ju sett Night of the Living Dead.

En välskriven och spännande agenthistoria som hade funkat även utan Zombies. Men för oss nördar är det en väldigt givande och mycket underhållande idé när Jason Bourne möter de gamle hjärnsmaskarna. Det ska bli kul att läsa nästa del om Joe Ledger.

En fin bok med ett fint omslag som jag sträckläste, det får bli en fyra.

4/5 rekommenderas!

/karl

4 tankar om “Patient Zero av Jonathan Maberry

 1. […] Den här trailern för den kommande filmen The Horde, känns precis som hur det var att läsa Patient Zero! Det här är också en fransk film vilket gör den ganska så unik i […]

 2. Sara skriver:

  Böckerna du tipsar om finns inte att låna på jobbet, hur ska jag då få tag på dom? Inte för att jag har tid att läsa något mer än det jag redan har hemma för tillfället men ändå, de låter så intressanta så man blir ju sugen. Jag undrar, hur ofta plockar du med sånt du skriver om här på dina inköpslistor?

  • drommarnasberg skriver:

   Det mesta som kommer på svenska brukar köpas in och jag pushar gärna extra för de böcker som jag tycker är bra. Sen brukar jag med jämna mellanrum tipsa om böcker som är bra och kan passa på de engelska hyllorna.

   Toffs bok, Alba, The Graveyard book, Utsökta lik och några till finns på biblioteket.

 3. […] ner i zombieträsket igen, kunde inte motså en titel som Rot & Ruin. Maberry har jag läst förut  men då Patient Zero är en överdriven rökare till historia är Rot & Ruin en mer sansad […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s