Flood av Stephen Baxter.

floodFlood är en dystopisk framtidsskildring av vad som skulle kunna hända när världshaven stiger och sköljer bort i stort sett alla landområden. Handlingen börjar 2016 med att fem personer fritas efter en längre period som gisslan. En blandad grupp människor har suttit gisslan i Barcelona och nu senast av kristna extremister. Det här är nog det smartaste med hela boken, eftersom huvudkaraktärerna har varit fängslade så får vi via deras ögon ta del av allt nytt som har hänt i världen sen 2010. Vi får ta del av ett samhälle i kris då stora översvämningar sätter sin prägel på alla håll. Människor sätts i flykt och gamla maktstrukturer faller ihop. Det är väldigt dramatiskt och genomtänkt. Det är en väldigt dyster och deprimerande bild som Baxter bygger upp, folk driver omkring på flottar, kannibaler i Tibet och ett ständigt hot från havet. Nästintill hela jordens befolkning riskerar att stryka med när havet obönhörligen stiger.

Men det är stundtals precis lika spännande som att titta på när vatten stiger, det funkar inte alls för mig de första 300 sidorna. Det är ett intressant och skrämmande ämne som är väl förankrat i en möjlig framtid, synd att det är såå tråkigt. Bättre blir det då i slutet på boken när vattnet börjar täcka allt förutom de högsta bergen och tempot höjs med krig, banditer och hemska svältkatastrofer.

Det största minuset med boken är de tråkiga huvudpersonerna, jag blir aldrig riktig berörd fastän jag får följa samma människor under åren 2016-2052. Det är fina ideer och en skrämmande framtidsvision men också stundtals olidligt tråkigt. Det ska bli intressant att se hur Baxter för berättelsen vidare  i nästa bok. Den boken heter the Ark 😉

3/5 -helt ok.

/karl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s