The Execution Channel av Ken MacLeod, 2007

execKen MacLeod är en SF författare som ofta funderar över olika socialistiska utopier av olika slag och gärna hur extrema former av ideologier har utformats. The Execution Channel är också politisk men i en framtid som är mycket närmare än vad vi är vana vid.

Kriget mot Terrorn fortsätter i ett samhälle där attentat och mot attacker fortsätter i ett ökande tempo.  Det har nyligen varit ett atombombskrig i Iran och alla hade någon som dog i den stora influensa-epidemin. Boken handlar i stort om familjen Travis, pappa James med barnen Roisin och Alec.  Roisin är pacifist och har bosatt sig i ett tältläger utanför en armebas, en kväll ser hon något hon inte borde ha sett innan hela basen och en närliggande stad förstörs i en enorm explosion. Ganska snabbt så blir hon och några andra aktivister anklagade för spioneri, än värre blir det när brodern Alec, soldat i brittiska armén plockas in och förhörs. Pappa James har inte helt rent mjöl i påsen och konspirationer finns i alla läger. Vi får även följa några statliga agenter som jobbar med att förfalska bloggar och sprida felaktig information på nätet. Allting kulminerar i en väldigt oväntad avslutning med konsekvenser för hela planeten.

MacLeod är väldigt duktig på att skapa en alternativ framtid som känns väldigt äkta och skrämmande. Al Gore vann 2001 och Hillary Clinton följde honom, men de krigar minst lika bra som Bush. Beskrivningen av en influensapandemi känns också väldigt träffande så här när svininfluensan är på tapeten.USA är också det nya asien när det gäller att producera billiga varor, ofta då piratkopierade. Alla dessa detaljer bygger upp en väldigt trovärdig bild av något som kanske skulle kunna hända.

Titeln syftar på en kanal som endast visar avrättningar från hela världen, högst cyniskt och obehagligt.

Det är en spännande bok med stor skulle-kunna-hända-på-riktigt känsla, plus poäng för det oväntade slutet där Oslo figurerar. Kul bok!

4/5  Rekommenderas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s