Transition av Iain Banks (2009)

transition_ukBanks är en av mina favorit författare, både när han skriver SF som Iain M. Banks eller när han som Iain Banks skriver böcker åt det mer realistiska hållet. Consider Phlebas och the Wasp Factory är tidiga verk och tunga favoriter hos mig. Transition är inte en Culture-roman men likväl en SF-bok!

Iain Banks har gett sig in på gungflyt parallella världar, och det är inte helt lätt när det finns lika många världar som det finns universum. Alltså en jädra massa. Någon gång i forntiden upptäckte någon att det gick att ta sig från en värld till en annan värld. Vi snackar nu varianter av samma gamla jordklot, allt från oändlig istid till att Elvis lever. Vi får följa en radda olika karaktärer som på olika sätt är kopplade till en organisation som lyckas fungera över flertalet av världar. Lönnmördare, torterare, knarklangare och psyksjuka karaktärer fladdrar runt i de olika världarna, arbetandes mot olika skumma mål.

Organisationen hjälper och stjälper utvecklingen av hela världar, oftast räcker det med att viska några ord i rätt öra för att undvika ett atomkrig eller utveckla något trevligt biobränsle. Givetvis är inte allt klockrent med organisationen och det är där det hela börjar bli intressant.

Boken är en intressant och virrig röra av parallella världar, karaktärer med olika mål och kroppar(!). Det är inte helt lätt att hänga med och det tog en hel del energi att läsa ut boken. Det är dock väldigt roligt att läsa och inspireras av alla infall som Banks hittar på med ett så stort spektrum som ett multiversum. Fint ord, multiversum.  Det är en något skakig och snurrig läsupplevelse men som i ändå levererar en fin upplevelse. Skönt är då också att Transition är mycket bättre och roligare än den förra SF-romanen Matter.

Gillar du din SF kufisk och udda så är Transition något för dig! Det som kan uppfattas som störande är den komplicerade handlingen och ett snurrigt perspektiv, men det är kanske något man får räkna med i ett multiversum. Jag gillade boken men tyckte samtidigt att det var ganska så skönt att den inte var för lång.

3/5 helt ok

/karl

Annonser

One thought on “Transition av Iain Banks (2009)

  1. Arina skriver:

    Jag har bara läst två Banks, håller på med den tredje nu, och han är redan en favorit. Samtidigt kan han vara överväldigande på ett lite jobbigt sätt. Det känns som om han kräver långsam läsning samtidigt som man vill kasta sig över böckerna och sluka dem.

    Det kan ju förstås vara så att mina engelskakunskaper är lite sämre än vad jag tror.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s