6 tankar om “Värsta feta listan!

 1. rymdolov skriver:

  Mmm, listor.

  Några av böckerna har vi recenserat här på Drömmarnas Berg, t ex The Stand (Pestens tid) och Millennium. Som listmakaren skriver är några verk på listan tveksamma fall. Fahrenheit 451 och 1984, t ex, är ju dystopier, men måste det inte ha förekommit någon sorts världsomfattande katastrof för att det ska räknas som postapokalyps? Eller vad tycker alla andra?

 2. drommarnasberg skriver:

  Det är nog en löst formulerad lista, i en del böcker har nog bara själva samhället förfallit, men det räcker för mig. Det är en väldigt ambitiös lista och det är mycket bekvämt att någon annan har gjort den! 😀

  /karl

  • rymdolov skriver:

   Jo, jag håller med om att listan är bra. Men det är intressant att diskutera exakt vad som gör en berättelse till postapokalyptisk. Listan verkar vara mer av en lästipslista än en kartläggning-av-fenomenlista och då är det ju bara bra om sådana böcker som kanske inte skulle passa in på en hårddragen definition, men som skulle uppskattas av den som gillar de andra böckerna, kommer med.

   Jag kom på en bok som inte är med, ”The Lovers” av Philip José Farmer. Den har iofs motsatt problem, nämligen att civilisationen har kollapsat till följd av en dödlig sjukdom, men samtidigt utspelar den sig så långt efter katastrofen att samhället byggts upp igen. Alltså är den postapokalyptisk enligt de flesta definitioner, men inte nödvändigtvis kul läsning för den som vanligvis gillar sådana berättelser. Dock måste alla gilla att isländskan är ett världsspråk i romanen, eftersom ösamhällen klarade sig bäst från smittan och världen återbefolkats från bl a Island och Hawaii.

   • drommarnasberg skriver:

    Nästa inlägg på hennes blogg är en kartläggning av de olika fenomen som ligger i grunden för en eventuell apokalyps. Det är verkligen skitsvårt att definera och kategorisera böcker i olika grupper. Det är ett ständigt problem på biblioteket och det är ännu knepigare med sub-genres.

 3. phnuggle skriver:

  Jag talar inte svenska, så detta är översatt av Google, men tack för att du postade min lista på din webbplats! Jag hoppas att du tycker att det är bra.

 4. maktfri skriver:

  Fan vad nice! Underbar lista!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s