Geminae av Anton Sund (2009)

gemGeminae är en liten bok som är frukten av ett projektarbete som Antun sund genomförde på sitt gymnasium våren 2009. Tänk dig själv att skriva en bok som sitt specialarbete! Väldigt imponerande och roligt. Sen att boken är något så ovanligt som svensk SF är ännu roligare.

Det har kommit lite svenska böcker som skulle kunna klassas som SF under de senaste åren, men då är vi väldigt vida när det gäller att definera SF. Att Geminae av Anton Sund är SF är det absolut ingen tvekan om!

I boken får vi följa Hikari och Misaki Shirakawa ett tvillinpar med genetiskt manipulerade krafter och andra fräcka förmågor. Imperiet ligger i krig med både kristna fanatiker och Morgonstjärnan, tur då att Imperiet har Änglarna på sin sida. Änglarna är hemliga agenter/ninjor/spioner och agerar som en slags hemlig polis i Imperiet.

Boken inleds med att de kristna påbörjar sitt tolfte korståg för att återta Heliga Terra (jorden) och vi får följa tvillingarna i kamp mot de Kristna. Det är en kort och actionfylld historia med stora svärd och enorma rymdstrider. Bokens knappa 200 sidor är fyllda av en jämn ström av explosioner och flygande kroppsdelar.

Det finns tydlig inspiration från anime, warhammer 40k, Mutant Chronicles och en massa annat fräckt. Det är skoj att läsa och Anton Sund har en tydlig bild av det han vill förmedla och det mesta flyter på bra. Det ända som sticer mig i ögonen är att dialogen ibland verkar vara dubbad på engelska från japanska och sen översatt till svenska. Lite knöligt och stelt ibland med fraser som ”DÖ SLYNA!”.

Men jag hurrar för svensk SF och hoppas och vet att det kommer bli förbättring om nu Anton Sund fortsätter att skriva böcker utöver Geminae. Vi behöver lite mer militärisk SF med stora robotar och japanska tvilling ninjor.

/karl

6 tankar om “Geminae av Anton Sund (2009)

 1. rymdolov skriver:

  Det låter ärligt talat inte riktigt som min kopp fylld av te. Men militärisk sf med stora robotar är en sådan där företeelse som jag tycker gärna får finnas för de som har glädje av den, även om jag själv råkar vara mindre intresserad. Ungefär som fotboll, fast mer underhållande…

  Sätt den i händerna på gruffiga högstadiekillar som tvingats läsa en bok i skolan. Sen när de gillar den kan du ge dem ”Det eviga kriget” av Joe Haldeman. Om det också funkar kan de få ”Mörkrets vänstra hand” av Ursula K Le Guin. Sen är de fast, mwahahahahaaaaaa!

  Om det vore så lätt, ändå…

  • drommarnasberg skriver:

   Ha! Riktigt bra militär-SF är som balsam för själen vid sena kvällar i en buss på väg hem, hjärndöd och trött. Omslaget har Anton Sunds projektkamrat ritat, det är även lite skisser på robotar och flaggor i boken också. Genomtänkt.

   • rymdolov skriver:

    Flaggor?! Varför sa du inte det med en gång? Alla böcker med flaggor är per definition bra. Precis som med kartor. Öhm.

    Allvarligt talat låter det coolt.

 2. rymdolov skriver:

  Vem har tecknat omslaget, förresten?

 3. Emelie skriver:

  Åh, vilket roligt projektarbete! Mitt projektarbete handlade om Ed Gein (seriemördare) och hur han har gestaltats på film, det var rätt roligt men det där lät roligare.

 4. Alexander skriver:

  Jag läste den här boken for inte så länge sedan och jag blev helt såld!
  Det var precis den typ av bok jag letat efter.
  Hoppas bara att han inte lägger ner skrivandet nu, för jag är sugen på mer.
  Boken luktar Ghost in the shell. Men det är helt klart ett originellt äventyr och sköna karaktärer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s