Per Wahlöös bok Stålsprånget ska bli film.

Författaren och journalisten Per Wahlöö är för de flesta av oss mest känd för sitt samarbete med sin hustru Maj Sjöwall. Stålsprånget är en av hans egenskrivna romaner och den gavs ut 1968. Boken rör sig i genren postapokalyptisk science fiction och upplägget är som följer (taget från Piratförlagets hemsida):

”Kommissarie Jensen hade lämnat sitt land när det styrdes av välvilliga despoter som kuvade sitt folk. När han återvänder hem finner han ett land som saknar vatten, elektricitet, tidningar och dessutom verkar vara folktomt – om man bortser från liken på gatorna. All förbindelse med omvärlden har skurits av. När Jensen får i uppdrag att klarlägga katastrofens omfång och orsaker är han landets siste polisofficer i tjänst.”

Regin ska visst Henry Moore Selder stå för. Han har ett förflutet som låtskrivare och musiker. På regisidan har han fått till några musikvideos samt kortfilmer. Stålsprånget blir hans första långfilm.

Det ligger verkligen mode i postapokalyptisk scince fiction i dessa dagar. Zombies, virus, naturkatastrofer och annat överjävligt elände väller över oss i litteraturen och på vita duken. Kan det må hända vara en reaktion på vår växande insikt om att vi håller på att förvandla vår vackra planet till ett skithål samtidigt som vi är för fega, bekväma och ynkliga för att göra något åt det? Säg det. I vilket fall låter det i mina öron en smula djärvt att göra långfilm på en ganska obskyr svensk science fiction roman från slutet av 80-talet. Fast vem vet. Det kanske blir bra.

/Den Mörke Lorden

Annonser

4 tankar om “Per Wahlöös bok Stålsprånget ska bli film.

 1. drommarnasberg skriver:

  Festligt och djärvt!

  /karl

 2. Micke skriver:

  Det där är riktigt roliga nyheter, äntligen lite svensk apokalyps! Är själv helt inne på det området nu, har läst Toffs bok, Dies The fire och håller nu på med Efter floden av PC Jersild.

 3. Mighty me skriver:

  Kan ju behövas efter Sommaren med Göran… 😉

 4. kao skriver:

  Läste boken när den kom ut och minns nästan vartenda ord. Det är ett Kafkalik skräckscenario och mycket mycket bra. Sen kom ju 1984 av Orwell. Det är inte för inte som man ser sambanden här. Politiskt. Nu, 2012, vill man ju börja spontantesta folk för alkohol på arbetsplatserna all over. Vad blir nästa steg? Ett chip tvångsinopererat i handleden, så myndigheterna kan följa varje steg man tar, allt man säger och t.o.m TÄNKER?

  Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s