The Cardinal’s Blades av Pierre Pevel (2009)

Nu har jag tagit ett djärvt steg utanför min normala mall för böcker. Det brukar te sig så att jag läser böcker, gärna SF eller Fantasy och som oftast är det en man från England eller USA som är författare. Men inte nu! Pierre Pevel är en fransk författare, franska författare har jag läst förut men aldrig fantasy. Det är alltså en fransk bok översatt till engelska, tydligen går det så pass bra för Pevel i Frankrike att man djärvt har satsat på en större publik.

Det är en väldigt fransk bok! Vi snackar1600-tal, musketörer, värjor, dueller, Paris och allt för kungen!  Kardinalen som titeln syftar på är en riktig spindel i nätet som har väldigt mycket makt och inflytande över kungen, ett verktyg som han använder sig av är en grupp med elitsoldater/spioner/mördare som kallas då The Cardinal’s Blades. När handlingen tar fart så har det gått fem år sen Kardinalen, för att rädda sitt och kungens anseende fick skylla ett stort misstag på The Cardinal’s Blades..

Vi får följa hur de kvarvarande medlemmarna i gruppen åter igen blir indragna i kardinalens planer, vare sig de vill eller inte. Men det är för rikets bästa, och vilken musketör kan säga nej till det? Vad är då det fantasyrelaterade? Jo, det finns drakar. Ett helt eget litet inslag av drakar, vi har riddrakar, husdjursdrakar, reptilmän och det värsta är att det finns drakar som har på något sätt tagit mänsklig skepnad. Förr i tiden hade vi de ohyggliga stora drakarna som spred skräck och levde rövare, nu har de tagit mänsklig skepnad och gör sitt bästa för att ta över alla ledande positioner inom Europa.  Spanien styrs till stor del av drakarna och nu står Frankrike på tur igen.  Tur då att våra hjältar musketörerna  åter är  i tjänst och kan ta upp kampen mot dessa ohederliga kryp. Det är en riktig äventyrsskröna med väldigt mycket konspirationer och intriger, stora inslag av fäktning och vitsiga ordföljder finnes också.

Det var roligt att läsa den här boken, roligt men rörigt. Mycket franska namn och att hålla reda på alla olika karaktärer blir lite knepigt. Men läser man mycket fantasy och SF så är det ingen nyhet. Kruxet är att det är väldigt korta kapitel, ett par sidor och sen ett hastigt avbrott till nästa del av intrigen. Då vi får ta del av över tio olika karaktärer så blev det väldigt rörigt till en början. Det är först i slutet man börjar få kläm på vem som är vem och då är boken slut!

Gillar du musketörer och snärtiga kommentarer i stridens hetta är det här en bok för dig. Det är ett roligt inslag med drakarna och det känns som en självklar del av miljöerna kring Paris. Det är väldigt charmigt med alla franska namn och det känns ut i tåspetsarna att det är en fantasy från Frankrike. Sen när ”Merde!” ekar som ett muskötskott över torget så glömmer man bort att man inte riktigt hänger med i handlingen och fokuserar på att det faktiskt fäktas (med drakbensvärjor!).

En rolig men rörig bok med hög charmfaktor.

3/5 helt ok.

/karl

Annonser

En tanke på “The Cardinal’s Blades av Pierre Pevel (2009)

  1. bookwitch skriver:

    Låter kul. Tror inte jag har sett något om den boken här. Kanske har kontakt med ”fel” förlag…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s