The Windup Girl av Paulo Bacigalupi (2009)

Jag gillar verkligen när SF känns riktigt fräsch, när den är riktigt träffande, när jag sväljer och tror på allt. Det ska gärna vara lagom långt in i framtiden, känslan av att det här kan absolut hända! Senaste upplevelserna för mig är Ken Macleod med The Night Sessions och Ian McDonalds böcker,med min favorit River of Gods. Väldigt bra böcker och de har verkligen en riktigt fräsch känsla.

The Windup Girl av Paulo Bacigalupi är sjukt fräsch! Den utspelar sig i en nära framtid, Kungadömet Thailand kämpar för överlevnad i en hård och dystopisk värld där kalorier är den nya dollarn. Oljan är slut och världshaven svämmar över, de flesta länder har gått under i kaos. Hänsynslösa kalori-företag odlar fram grödor som är sterila, en skörd sen måste man punga ut mer pengar till företaget.

Thailand för ett ständigt krig mot olika pester, genmanipulerade grödor och småkryp som härjar. Thailand är nästan ensamma i Sydostasien med att kunna klara sig någorlunda själv utan allt för mycket inflytande från de stora kalori-företagen. Nu när oljan och det mesta av de fossila bränslena är borta så sköts det mesta med hjälp av människokraft eller låter man framavlade megadonter tillföra kraft till maskiner och dylikt.

I boken får vi följa några olika karaktärer och hur de agerar under en omvälvande period. Klarast lyser Andersson och Emiko, en hänsynslös kalori-man och en framavlad glädjeflicka från Japan. Emiko är en Windup Girl, hon är framtagen i ett labb i Japan och är inte mänsklig, hon har ingen själ, vilket ställer till det i det Buddistiska Thailand. Man känner igen en Windup på att de har ryckiga och stela rörelser, Emikos variant är väldigt vacker och har otroligt slät hy, vilket ställer till det i det varma Thailand då hon inte kan svettas.  Emiko  är framtagen för att lyda order och tillfredsställa män. Hon har blivit lämnad i Thailand av sin mästare och har nu hamnat på en riktigt sjabbig bordell där hon förnedras och misshandlas dagligen.  Det är riktigt hjärtskärande att läsa hur hon blir våldtagen och lider oerhört men samtidigt så agerar hennes kropp positivt på förnedringen, vare sig hon vill eller inte. För att göra saken ännu värre så är det strängt förbjudet med Windups i Thailand, hot om kompostering och dyra mutor håller henne låst till bordellen.

Andersson är en annan femma, han är utlänning och jobbar i det fördolda åt ett av de ledande kalori-företagen. Han har en fabrik som täckmantel men vi vet ganska så fort att han inte vill gott. Mycket handlar om att hitta rena genetiska variationer och ligga några steg före nästa utbrott av pest eller röta, ofta är då dessa sjukdomar framplockade av företagen själva för att skapa monopol på olika grödor och läkemedel. Andersson och Emikos väg korsas och saker börjar hända..

Det är en riktigt bra bok med en jäkla massa bra idéer som sprudlar ut ur sidorna, det är riktigt roligt att det utspelar sig i Thailand och det är som sagt en väldigt fräsch bok! Boken har vunnit flera pris som 2009 års bästa bok och jag håller med! Det är spännande, hjärtskärande och nytt! Det här var Bacigalupis SF debut och jag hoppas verkligen att han fortsätter skämma bort oss med mer läsfest.

Det är verkligen en bok som lever kvar i tankarna och det är den bästa SFbok jag har läst på ganska länge. Tack och bock för det.

5/5 kanon!

/karl

5 tankar om “The Windup Girl av Paulo Bacigalupi (2009)

  1. Sara BE skriver:

    Det låter verkligen som en spännande och otäck bok. Tack för tipset!

  2. ptr skriver:

    Denna bok har jag faktiskt stående i bokhyllan, oläst. Har bara trettiotalet andra böcker jag måste läsa först…

  3. […] av flera av de kortare verken! Två av de nominerade romanerna, The City and the City och The Wind-Up Girl har Karl recenserat här på Drömmarnas […]

  4. […] av flera av de kortare verken! Två av de nominerade romanerna, The City and the City och The Wind-Up Girl har Karl recenserat här på Drömmarnas […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s