Flesh and Fire av Laura Anne Gilman (2009)

Omslaget på den här boken fick mig att nästan döma ut den här boken innan den ens fick en chans. Jag får starka tant-snusk vibbar av det såsiga omslaget och det var nära att jag skippade den helt. Fy på mig, judging a book by it covers sådär. Titeln däremot är fräck! Ett varningens finger höjs dock, Flesh and Fire visade sig även vara en ultra-kinky film från 80-talet, om ni nu tänker bild-googla omslaget.

Nåväl, boken är en klassik fantasyroman om en ung man som utvecklas från slav till att bli en speciell sorts magiker och hjälte. Samma tema har jag nog läst 500 gånger förut, men det finns en rätt så skön snurr på det hela som gör det läsvärt.

För en sisådär 1500 år sedan så fanns det en samling magi-prinsar som levde fan och krigade mot varandra och utsatte världen för oerhörda påfrestningar. Tur då att semi-guden Sin Washer steg ner till jordelivet och satte stopp för det här med sin död. Magin omvandlades och förenades med gudens blod. Samhället har sedan dess styrts av 3 olika grupper, feodalherren, vinodlaren och prästerskapet. Vinodlarna är då magikerna! Sin Washer styrde upp det hela så att för att kunna ta del av och utnyttja magi så måste man odla magiska vindruvor och producera magiskt vin.

Vi får följa unge Jerzy som slavar på mäster Malachs vinodling, det är ett riktigt hårt liv och råkar man kliva på minsta lilla druva så blir slaven dödad. Det är ett riktigt brutalt liv med misshandel, övergrepp och extremt hårt arbete. Av en slump så upptäcker Malach att vår blivande hjälte Jerzy har en fallenhet för det hela med att odla magiskt vin och vips så är nu slaven en respekterad lärjunge. Anledningen till att slavar hålls är till viss del för att kunna rekrytera eventuella lärjungar, ty en blivande vinodlare måste blomma ur väldigt tuffa omständigheter, precis som ett fint vin!

Det är otroligt mycket snack om vin och ett ständigt beskrivande av mosade vindruvor mot paletten och blommande smakupplevelser. Det ska luktas och förnimmas, buteljeras och smuttas innan det går att trolla minsta lilla. Själva handlingen flyter på fint och Gilman är riktigt duktig på att skriva, men det är en trilogi och det händer inte speciellt mycket i första boken. Gillar man vin och uppskattar en sommeliers variant på en klassisk fantasyroman så kan Flesh and Fire vara något för dig. Men jag är mer av en öl-kille så det här föll mig inte riktigt i smaken, lite surt och med en svag smak av nya idéer.

2/5 Knappt godkänt.

/karl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s