Fantastik plockas bort från svenska skolor!

Jag skrev en artikel för lokaltidningens räkning, men sedan skidskytte- och curlingsektionen utökats kraftigt i tidningen ifråga fick inte min artikel plats. Dock är den viktig för oss som gillar fantastik, så jag publicerar den här istället:

När folkpartiet tog upp frågan om en svensk kanon för en tid sedan blev de ifrågasatta, parodierade och till och med häcklade av stora delar av det svenska kulturetablissemanget. Nu verkar det som om de är på väg att driva genom ett annat kontroversiellt förslag i medieskuggan som kastats av jordbävningen på Haiti och de olympiska spelen.

– Vi vände helt enkelt på hela resonemanget, säger Jan Björklund (fp), utbildningsminister. Att uppmuntra det som är bra var för kontroversiellt, så nu vill vi avskräcka från det som är dåligt!

”Dåligt” betyder i detta fall de litterära genrerna fantasy och skräck. Enligt det nya förslaget ska böcker tillhörande dessa genrer inte få användas i svenskundervisningen i skolan. Lärare ska inte läsa högt ur dem eller rekommendera dem och elever får inte ha fantasy-eller skräckromaner som grund för recensioner, analyser  eller arbeten.

– Sverige halkar efter utbildningsmässigt, fortsätter Björklund. Vi vill ha fler svenska nobelpristagare och då är det viktigt att ungdomarna får en realistisk bild av verkligheten, inte uppmuntran att läsa sagor ända upp i tonåren. Astrid Lindgren rörde sig ibland i dessa genrer och vi vet ju alla hur det gick med hennes nobelpris.

Enligt förslaget, som väntas antas med bred majoritet i riksdagen, ska det vara upp till skolorna om de även vill förbjuda fantasy och skräck på rasterna, men i propositionen står det uttryckligen att det är fullt tillåtet för lärare att beslagta ”störande föremål” och lämna tillbaka dem efter skoldagens slut.

Samtliga riksdagspartier stöder förslaget. Hur väl rimmar det med t ex den moderata frihetstanken?

– Vad eleverna läser på fritiden, efter att läxorna är avklarade, ska inte staten lägga sig i, säger Fredrik Reinfeldt (m). Men i skolan ska det vara lugn och ordning.

Frågan är vad man gör med sådana böcker som betraktas som fantasifulla berättelser av vissa, men som hårdfakta av andra.

– Bibeln och andra religiösa urkunder kommer naturligtvis att fortsätta att läsas inom religions- och historieundervisningen. Där kompromissar vi inte. Möjligen kan en del mindre rationella, polyteistiska eller känslobetonade religioner vara i farozonen. Men det är ett givande och ett tagande i politiken, förklarar Göran Hägglund (kd).

– Många fantasyberättelser har väl ett kristet budskap, t ex böckerna om Narnia?

– Jag kan personligen tycka om dessa böcker, men samtidigt kan de uppmuntra svaga individer till fundamentalistiska våldsbrott. Det är inte något långt steg från att läsa om hur Caspian räddar talande djur från onda människor till att bli minkutsläppare, fortsätter Hägglund. Den kulturella sfären får inte bli en lekstuga för djurrättsaktivister! Och vi är ju ett Verklighetens Parti, inte ett Fantasins Parti. Vanligt folk oroar sig över hur deras föräldrar ska klara sig i den svenska äldreomsorgen och det bör de fortsätta med, istället för att grubbla över om Bilbo ska kunna slänga ringen i vulkanen.

Just böckerna om Narnia nämns i ett av de få remissvar som varit kritiska till förslaget, ett svar från en mindre pensionärsorganisation. ”Många av oss som har trettiotalet i varmt minne tycker att särskilt Silvertronen visar vad som gått snett i dagens skola”, heter det i svaret. ”Om den förbjuds försvinner ett viktigt rättesnöre.”

Annars är det svårt att hitta kritik mot förslaget.

– För mycket fantiserande kan leda till att folk blir religiösa och det vill vi förstås inte, säger Christer Sturmark från Humanisterna. Vi är glada över att vi i den här frågan t o m kan ha en dialog med de kristna som vill förbjuda Harry Potterböckerna. Det fria samtalet är en viktig humanistisk princip.

Republikanska Föreningen å sin sida skriver att ”det mesta [av fantasylitteraturen] är rojalistisk till sin natur och därmed antidemokratisk. Att svenska folket fortfarande stöder monarkin trots våra kampanjer kan bara bero på att de som matades med böcker som ‘Murgoernas konung” och för all del ‘Sagan om konungens återkomst’ under fantasyvågen på nittiotalet nu blivit vuxna och börjat få inflytande i samhället. Och vad är hela prinsessbröllopet annat än ett stort lajv där folk leker adel och undersåtar, bekostat med skattebetalarnas pengar?”

Miljöpartiet var skeptiska till förslaget till en början, framför allt för att det inte innehåller tillräckligt hårda formuleringar mot science fiction, som sägs vara ”orealistisk, men ofta i grunden rationell, varför den inte rimligtvis kan tas bort”.

1984 har iofs varit en stor inspirationskälla för många av oss politiker, säger Peter Eriksson (mp), inte minst när vi jobbade med detta förslag. Men den där Star Wars Troopers är ju så militaristisk att man blir mörkrädd. Rena nazismen!

– Nazism? Har du läst hela boken?

– Det blir inte mycket tid till nöjesläsning när man sitter i riksdagen. Men jag har sett filmen.

Men tycker då inte politikerna att det är bra att ungdomarna läser?

– Jo, men just dessa genrer leder till så mycket annat. Vi har fått rapporter om ungdomar som räknar på sådana där rollspelstabeller, syr medeltida dräkter och sträckläser den senaste Twilightboken, som de köpt för dyra pengar direkt från USA, istället för att studera matematik, historia och engelska, säger Mona Sahlin (s). Det finns en stor överlappning mellan olika grupper här och sådant är aldrig bra.

– Fantasygenren har misslyckats med jämställdheten, fastslår Lars Ohly (v). När man går till fantasyavdelningen i en vanlig bokhandel ser man bara en massa Robert Jordan och Robin Hobb. Idel mansnamn! Tills detta har förbättrats stöder vi förslaget!

Bokhandlar, ja. Vad säger branschen? Svensk Bokhandel säger sig inte vilja ta ställning i utbildningspolitiken men stöder inofficiellt förslaget ”eftersom det även innefattar sänkt bokmoms och strängt taget vill vi se att folk köper böcker av oss. Sedan är det upp till andra om de böckerna blir lästa eller inte.”

Även i förlagsbranschen är man försiktigt positiv.

– Det är ju fortfarande tillåtet att läsa på fritiden, säger en högt uppsatt person på ett större förlag, som vill vara anonym.

– Men ni har ju själva gett ut t ex Twilightböckerna. Är ni inte oroliga för att försäljningen ska minska?

– Nej, de flesta bokköp är sådant som folk glömt att avbeställa från bokklubbar. Och hade vi förstått från början att Edward är en vampyr hade vi aldrig gett ut de där böckerna.

Fredrik Federley från Centerpartiet har, tillsammans med ett tjugotal andra riksdagsledamöter från samtliga riksdagspartier, författat en mycket kritisk debattartikel mot förslaget som kommer att publiceras i Dagens Nyheter inom kort. Där heter det bland annat att ”förslaget inskränker tryckfriheten och är fullt av motbjudande fördomar mot vissa kulturella uttryck. Om denna lag infördes i ett annat land skulle vi ta det som fullgod anledning att störta dess regering med våld!” Samtliga undertecknare har dock meddelat att de kommer att rösta med sina respektive partier.

Inte heller utanför riksdagen är det lätt att hitta något motstånd mot förslaget. Sverigedemokraternas kulturansvarige känner inte till det närmare men säger att ”spontant låter det som om vi håller med Kristdemokraterna även i denna fråga”.

Piratpartiets talesperson är svår att få tag i, men ringer till slut upp:

– Vi tar ställning för ungdomars rätt att läsa vad de vill utan att behöva bidra till författarnas överlevnad!

– Men nu handlade det om vilka genrer som skulle vara tillåtna att läsa i skolan, oavsett om läsarna betalar eller inte…

– Jaså. Ja, där vill vi inte bakbinda oss genom att ta ställning.

Det verkar alltså som om förslaget kommer att gå igenom. Allt detta medan kultursverige tiger.

Jag ska lägga upp en länk till själva förslaget i kommentarsfältet så snart  jag hinner.

/Olov L

Annonser

Om rymdolov

Science fiction and fantasy nerd from northern Sweden.

7 tankar om “Fantastik plockas bort från svenska skolor!

 1. rymdolov skriver:

  April, april, förresten, om nu någon inte förstod det. Allt i inlägget ovan är skrivet på skoj. Citaten är påhittade eller förvanskade i satiriskt syfte…

 2. Emma skriver:

  Haha kul! Nu kan man glädjas åt att det iallafall inte är SÅ illa som du beskrev i inlägget… 😉 /Emma

 3. Shit! Du hade mig på kroken en kort stund där. Kan faktiskt tänka mig major Björklund komma med uttalanden i den stilen.

  • rymdolov skriver:

   Farsan läste inlägget häromdagen och verkade ha varit mer förvånad över att jag haft tid att skaffa bakgrundsmaterialet än över det som stod i ”artikeln”. Lite skrämmande, men talande, att folk inte blir mer förvånade än så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s