Hur ser din bokhylla ut?

Det är populärt bland bokbloggare och boknördar att skriva om och diskutera kring sin bokhylla. Hur är den sorterad? Bokstavsordning, färgkoordinerad eller kanske efter kvalité?

Jag har tänkt att det vore kul att göra något med hur det ser ut hemma på hyllorna men det brukar sällan bli något vettigt av det hela. Färgkoordinering kanske skulle vara kul men eftersom 85% av alla mina böcker är lila/rosa/svart/guld/silver så skulle det se helt galet ut! Ingenstans är omslagen så fula som i genres som fantasy och skräck, en del framsidor riktigt skär i ögonen. Så det blir inget med det.

Att sortera efter hur bra böckerna är en skön idé men det skulle bli ett fasligt omsorterande hela tiden! Vad du tycker om en bok kan ju faktiskt ändras ganska så mycket på bara ett par månader. Sen bara den processen att alla nya böcker ska bedömas och noga passas in i hyllan, jag bävar! Jag har ju ett liv.

Jag har två mycket små bokhyllor där cirka 20 % av alla mina böcker skulle kunna få plats.  Så det är en mycket tuff kamp för de små liven att ens få en plats där på vinnarhyllan. Jag får börja ha uttagningar med mina nya böcker, hårt bedöma efter omslag, nytta och kvalité. Jag sätter ju upp min själ där på hyllorna!

Nu har jag bestämt mig:  snygga och/eller bra böcker sorterade efter storleksordning skall det vara i mina hyllor. De som inte platsar förvisas till mitt litterära Sibirien: vinden! Där stör de ingens nattsömn med vare sig sina grälla färger eller pinsamma omslag.

Jag är ganska så nöjd nu, som ni ser så svämmar hyllan väldigt lätt över och jag får stapla böcker smakfullt i närheten av hyllan i väntan på läsning och därefter antingen Sibirien eller vinnarhyllan.

Hur ser det ut hemma hos dig?

/karl

Annonser

17 tankar om “Hur ser din bokhylla ut?

 1. Sara BE skriver:

  Jag har en hel vägg med bokhyllor + lite till. I våras genresorterade jag: först romaner, sedan novellsamlingar, sedan skräck/sf/fantasy-novellsamlingar och därefter: skräck (+ inte så skräckiga vampyrer och varulvar), fantasy, sf, deckare, biografier + fakta. Alla inbördes sorterade A-Ö. 🙂

  • drommarnasberg skriver:

   ujuj, ambitiöst! inga skamböcker i din hylla alltså?

   • Sara BE skriver:

    Hehe, ja, jag vet. Men jag är lite besatt av att sortera och tycker till och med att det är roligt. Jag har till och med erbjudit mig att sortera familjemedlemmars bokhyllor, så knäpp är jag, haha.

    Jag gjorde faktiskt en utrensning när jag sorterade böcker sist. Men jag skämdes inte direkt för böckerna jag valde bort, det var mest att jag visste att jag aldrig skulle läsa dem igen (för att jag tyckte direkt illa om dem eller blev uttråkad bara av att tänka på dem). Tror inte att jag skäms för något i min bokhylla faktiskt … Eller så har jag bara trängt bort det.

    Jag gjort likadant med filmsamlingen. Har märkt att när jag ska välja något att läsa/titta på så går jag först på vilken genre jag är sugen på och sedan specifik bok/film. Så det kändes smartast att sortera på det viset. Men min man hävdar att mitt filmsystem med subkategorier är obegripligt. Jag hävdar att han har fel och går just nu och funderar på att subsortera skräckfilmerna. 😉

    Det nördigaste systemet jag har träffat på är en kompis som har sorterat sina filmer på filmbolag…

   • drommarnasberg skriver:

    Du får nog lägga upp någon bild på din blogg och förklara hur ditt system fungerar, låter spännande. Men lite knäppt 😉

   • Sara BE skriver:

    Haha, spännande och knäppt kan jag leva med. Kanske kommer det ett sådant inlägg inom kort!

 2. Daniel skriver:

  Huvuduppdelningen bland skönlitteraturen är läst – oläst. Olästa böcker är sorterade först efter språk och sedan efter storleksordning (så, t.ex., ett hyllplan har 20 böcker på sig och ett annat har 40). Eftersom jag har mina böcker utspridda över hela rummet så står mina 20-30 favoritböcker för sig och resten av de lästa står bara huller om buller i hyllan.

  Facklitteraturen är ämnessorterade.

 3. Prinzessin skriver:

  Mina hyllor är överfulla, jag behöver en ny. Annars är de grovt sorterade efter typ och författare. skräck för sig, Fantasy för sig. Äldre böcker med fina omslag på ett ställe och rollspelsböcker har i princip en helt egen hylla. Men ja.. nu är det mest rörigt.

 4. Arina skriver:

  Jag fick nyligen nya bokhyllor och får äntligen plats med allt jag vill ha framme men måste erkänna att det är ganska osorterat än så länge. Jag försöker hålla ihop författare men inte ens det lyckas jag med eftersom jag har placerat hyllplanen lite tokigt och jag har både inbundet och pocket av samma författare.

 5. Nike Nylander skriver:

  Tycker tvärt om att det är väldigt snyggt med fantasy i bokhyllan! Framsidorna är väl sådär ofta… men själva färgsättningen på bokryggarna blir till en skön helhet, om man gillar mörka färger.

  Själv började jag just sortera efter författare, efter ett liv av att ha sorterat i storleksordning. Att sortera efter storlek var snyggt rent estetiskt, men inte så praktiskt när man har flera bokhyllor och det blir ju lite jobbigt om man har olika versioner av böckerna i en serie… den första boken i inbunden upplaga och de andra i pocket.

  Problemet med bokstavsordning å andra sidan är att vissa författare verkligen inte BORDE stå bredvid varandra (Wattins KNALLGULA ”Ursäkta, men din själ dog nyss” smög sig just in mitt i en mycket vacker grupp av mörka fantasyryggar…)

 6. drommarnasberg skriver:

  Det verkar ligga en hel del tanke bakom flera hyllor, kul! Men det är jobbigt det där med olika upplagor av böcker med samma författare. Jag hade gärna sett mer enfärgade bokryggar, blir inte så mycket jytter i hyllan då.

  /karl

 7. Arina skriver:

  Men just att det är brokigt och inte så stelt tycker jag ser inbjudande ut. Man måste gå närmare för att se vad som egentligen står i hyllan och det gör att man kan upptäcka mycket spännande. Nu vet jag förstås vad jag har i min egen hylla men det är alltid roligt att spana in andras.

 8. Socialistsimon skriver:

  Mina böcker är sorterade i 22 papperskassar och några lådor efter en flytt nyligen. Sen ligger högar av nyinköpt och nyligenläst litteratur överallt i lägenheten. Min gamla bokhylla sorterade jag assosiativt-estetiskt. Dvs böcker med snygg rygg och eller högstatus titel i ögonhöjd. Assosiativt så att böcker i samma serie bredvid varandra, serier i samma anda nära varandra. Böcker i samma genre i ett fält ett steg utanför. Sedan hade jag faktiskt en skämshylla i knähöjd men dom böckerna kom inte med i flytten.
  Har du kollat på Lazys Library? Kvinnan har dille på att sortera böcker.
  http://asymmetric-library.blogspot.com/

 9. […] och hon rekommenderar några böcker ur sin maffiga bokhylla (där har Karl förresten något att sukta efter!) Här finns […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s