Halfhead av Stuart B MacBride

Halfhead

Halfhead är en härligt nattsvart bok som utspelar sig i en hyffsat nära framtid. Macbride har tagit dagens samhälle och skruvat till det rejält, skruvat ner det rätt i skiten. Vi får följa Will Hunter, Network agent, en kugge i den polisiära staten. Boken utspelar sig i ett rejält skitigt Glasgow med många problem. Fängelsesituationen har man kreativt löst med att lobotomisera brottslingarna och samtidigt som ett varnande exempel skära av hela underkäken, könsorgan och hår. De här stackarna blir samhällets slavar och hasar runt och gör de enklaste och skitigaste jobben, förnedrade och hånade. Befolkningen är bedövade framför VR-apparaterna de fattigaste bor i enorma höghuskomplex.

I ett av dessa hus sker en rad ohyggliga mord och vår man Hunter måste bege sig in dit igen, senast var för 6 år sedan då han nästan strök med i extremt våldsamma kravaller som skakade hela Glasgow.

Samtidigt har Glasgows kanske mest bestialiska seriemördare på något sätt vaknat upp ur sin påtvingade huvudkapning och hon vill ha hämd.

MacBride är känd för sina mörka deckare som utspelar sig i nutiden, i Aberdeen. Det här verkar vara något av ett kul sidoprojekt för författaren, det märks ganska tydligt att han vet hur du ska kittla deckarnerven med lite klyschor. I halfhead har han verkligen tagit i med en stor skopa mörker och humor. En suput till änkeman i huvudrollen och en kufisk likskärare i källare, lägger vi till en jobbig chef på det så har vi fått med de flesta klyschorna. Men det är mycket medvetet och väldigt underhållande. Att det sen utspelar sig i Skottland är väldigt trevligt, både språk och karaktär bidrar till bokens sköna stämning.

Jag brukar inte läsa deckare men nu blev jag lite sugen på att i  alla fall läsa MacBride och lite mer Denise Mina. Hoppas att Stuart MacBride vågar sig på lite mer SF! Gillar du din dystopiska deckare väldigt våldsam och med en stor skopa  mörk humor så kan du gotta ner dig i Glasgow så här i det kommande höstmörkret.

3/5 helt ok.

/karl

Annonser

3 thoughts on “Halfhead av Stuart B MacBride

  1. Feuerzeug skriver:

    Åh läs de andra också. Mycket mörker, humor och massor av regn….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s