Scar Night av Alan Campbell (2007)


Änglar!

Uj uj uj vad mycket böcker om och med änglar det dyker upp nu. Änglar är det nya Twilight.

Jag har precis läst klart Scar Night av Alan Campbell, där figurerar änglar också. Över en avgrund där det sägs att helvetet ligger i botten, hänger staden Deepgate. Staden ruvar i ett bo av enorma kedjor och där människorna gör sitt bästa för att inte trilla ner mellan de otaliga sprickorna. Kyrkan styr och ställer med både hemlig polis och mer övergripande lögner.

Dill är en av de sista ärkeänglarna, han har hållits gömd av kyrkan och skall nu äntligen få visa sig ute i världen. Han får nämligen köra en helig vagn, som egentligen bara är en uppsnoffsad likvagn. Liken skall ju dumpas på rätt sätt ner i avgrunden, annars kan vad som helst hända. Rachel en benhård lönnmördare/hemlig polis och placeras som livvakt till Dill i sina sysslor. Vänskap spirar, men det finns en annan ängel i staden som ställer till det, hon är 3000 år gammal,  spritt språngande galen och var 13 dag behöver hon förtära ett visst antal själar (Scar Night). Staden ligger samtidigt i krig mot vilda stammar som ständigt behövs förgiftas och bombas med nervgaser för att hållas i check, (barbarer vid portarna!). För att ytterligare komplicera saker så får chefen för giftlabben fnatt samtidigt som spöken börjar sippra upp ur avgrunden. Pust!

Det är en härlig soppa av galna idéer och sköna karaktärer. Boken är sprängfylld av atmosfär som byggs upp med hjälp av luftskepp, lönnmördare, giftfabriker och fattigdom. Det var ett tag sen jag läste fantasy som kändes originell, men här har Campell lyckats bra. Själva staden har stort fokus och jag drar gärna paralleller med China Mievillé som också skriver mycket om städer. Bra karaktärer som får vara både klena, töntiga och som inte begränsas av sina kön är jag inte bortskämd med.

Scar night är del ett i en trilogi och jag kan säga att bok två och tre är lika bra, men det händer otroligt mycket så jag ska inte förstöra för någon! Bra och annorlunda böcker, med änglar!

4/5 rekommenderas!

/karl

6 tankar om “Scar Night av Alan Campbell (2007)

 1. Emelie skriver:

  Hmm, den där har jag varit sugen på rätt länge nu…kanske äntligen ska beställa den snart, den låter ju så lovande när du beskriver den (:

 2. Arina skriver:

  Jag gillade inte den andra boken lika mycket som ettan och trean har jag ännu kvar att läsa. Däremot slogs jag också av att det blev många böcker med änglar och luftskepp. Även Mainspring av Jay Lake innehåller ju dessa ingredienser. Det är dock inget jag har något emot.

 3. Pål Eggert skriver:

  Den här boken har jag tittat på. Verkar riktigt intressant.

 4. Socialistsimon skriver:

  Utan att nämna några uppenbara spoilers så undrar jag om du gillade slutet på trean? Jag gillade hela serien (och tvingade bokcirkeln att läsa ettan) men jag gillade verkligen inte slutet. Serien är värt att läsa trots slutet, inte tack vare…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s