Science fiction in i värmen?

Jag är ännu mer segbloggad än Karl, i mitt fall beroende på att jag fortfarande bygger hus, men jag kan åtminstone bjuda på ett litet lästips:

Med anledning av att Harry Martinssons Aniara sätts upp som opera vid Stockholms Stadsteater har Svenska Dagbladet en artikel där det spekuleras i om science fiction nu är på väg att accepteras som seriös litteratur även i Sverige. Jag hoppas att det kan vara så, men känner samtidigt att jag hört detta förr. Vad tror ni?

/Olov L

Om rymdolov

Science fiction and fantasy nerd from northern Sweden.

8 tankar om “Science fiction in i värmen?

 1. Pål Eggert skriver:

  Nä. Man anser förstås att Aniara är ett undatag, eller ”egentligen inte” sf. Eller så använder man exempelvis det faktum att man sett aniaraoperan som ett alibi för att man minsann inte är fördomsfull. Då slipper man dessutom intressera sig för något modernt verk.

  • rymdolov skriver:

   Ja, det där är ju en klockren beskrivning av hur det varit. Förhoppningsvis kan det ändras, men egentligen tror jag, som du, att det inte kommer att göra det.

 2. Socialistsimon skriver:

  Min första tanke var ”Sen när har dom släppt in skräck och deckare i värmen?”. Det enda som hänt med dom två genrerna är att dom blivit storsäljare och därför recenserar man dom i stora tidningar. Men dom ses knappast som ”seriös” litteratur.
  Vi SF- och Fantasy nördar måste tillsätta en egen Nobelkommité.
  En annan tanke är: Vill vi verkligen ha SF på teatern? Är SF inte bäst på Bio?

  • rymdolov skriver:

   John Ajvide Lindqvist ses väl som seriös, liksom vissa deckarförfattare, men jag undrar om de inte ses som undantag? Har en känsla av att jag oftast sett JALs böcker beskrivna som ”skräck, men ändå med djup” el dyl. Så du har nog rätt i att även dessa genrer har en bit kvar.

   Personligen tror jag att sf (och kanske i ännu högre grad fantasy) gör sig mycket bra på teater, kanske bättre än på film. Den egna fantasin får lite mer spelrum och man slipper få illusionen bruten av dåliga specialeffekter. Men det ställer förstås häga krav på skådespelarna. Tänk ändå vad sjysst det vore att ta på sig monokeln, studera teaterprogrammet och fundera på om det blir cyberpunk eller sword and sorcery som ska avnjutas mot aftonen. 🙂

 3. Pål Eggert skriver:

  Deckare recenseras hyfsat ofta och det är inte ovanligt med positiva omdömen. Det kan dessutom vara stora artiklar om deckardebutanter och liknande, deckarfenomet osv. Vad gäller skräck så är det väl JAL, som nästan är ett undantag. Men visst, jag har sett recensioner av Marklund, hellberg och cj håkansson, även om vissa lämnar en del övrigt att önska. Det har varit en del artiklar om skräck, men då verkar författarna inte vara särskilt intresserade av de författare som vi faktiskt har i sverige.

 4. martin janzon skriver:

  Den stora frågan är väl snarare: hur många intressanta franska sci-fi-författare finns det?

  Är någon värdig en plats bland de 101 bästa fransmännen?

  Den som lever och följer http://101fransman.blogspot.com/ får se. Japp: uppföljaren till Världshistoriens 101 bästa judar är här!

  Jag kollar runt lite bland de som tycktes ha uppskattat judebloggen och gör reklam. 🙂

  • rymdolov skriver:

   Judebloggen var ju asbra, så gör reklam du. Men den här gången får ni ta och kolla upp sf-världen lite bättre. Minst 90% sf-författare vill vi se på listan. Iofs skulle det ha varit mer rimligt på judelistan, men vem är ute efter rimlighet?

   Allvarligt talat kommer jag inte på en enda fransk sf-författare. Eh, jo, Jules Verne då, förstås. Men ingen mer modern.

   Det heter sf när det är fråga om litteratur, förresten. ”Sci-fi” är filmer (sskt b-filmer) och tv-serier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s