TV4 uppmärksammar science fiction!

I morse visade ett morgonprogram i tv4 två inslag om science fiction (eller, ja, det ena blev försenat pga satellitkrångel, eller hur det nu var) som båda går att se på nätet.

Det första är en diskussion där Anna Davour, från den förträffliga bloggen Landet Annien, John-Henri Holmberg, som bl a skrivit flera böcker om fantasy och science fiction, samt Maths Claesson från sf-bokhandeln hade bjudits in att prata om sf. Det låter ju som ett kanonupplägg, men den korta tiden och inte särskilt engagerade programledare (kan jag väl säga utan att vara alltför elak) satte vissa käppar i hjulen. Men lita inte på mitt omdöme utan titta själv!

Nästa inslag blev mer lyckat, tycker jag. Reportern hälsar på hos Carolina Gomez Lagerlöf, ordförande i Skandinavisk Förening för Science Fiction och hon rekommenderar några böcker ur sin maffiga bokhylla (där har Karl förresten något att sukta efter!) Här finns inslaget!

För att gnälla lite är jag hjärtligt trött på att Star Wars alltid ska dras upp när sf kommer på tal i mainstreammedia. Nog för att det kan vara kul med de där filmerna, men den som bara relaterar sf till Star Wars får en helt grotesk bild av vad sf är och kan vara. ”Klimatforskare, ja. Då antar jag att du brukar titta på Ice Age?”

Inslagen ska ligga ute i en vecka.

/Olov L

Om rymdolov

Science fiction and fantasy nerd from northern Sweden.

5 tankar om “TV4 uppmärksammar science fiction!

 1. Socialistsimon skriver:

  Kass intervju, jag håller helt med, men…
  Om vi inte vill nämna Star Wars, vilka andra TV, filmer eller böcker kan vi ta som är 1. lika lätta att känna igen för en som inte ens kan skilja på SF och Fantasy och som 2. innehåller dom viktigaste tropes innom SF? (Jag anser att i detta samanhanget får vi nog se Star Trek som diskade) Jag vill att ett SF exempel för n00bs ska innehålla lasrar, rymdskepp och robotar. Har en film två av tre så är det godkännt. Eller är jag ute och snurrar igen?

  • rymdolov skriver:

   Den första Alien-filmen? Inga lasrar (väl?), men ett rymdskepp och en SPOILERVARNING robot. Den är ju mycket mer sf än Star Wars.

   Visst har du en poäng när du säger att det är svårt att hitta något exempel som folk i allmänhet känenr igen. Men jag tror att det är vettigare att strunta i det och nämna sådant som ingen känner igen. Hellre väcka nyfikenhet än ge en vrångbild, typ.

 2. Oskar Källner skriver:

  Men Star Wars är ju fantasy. 😉

 3. Oskar Källner skriver:

  ojojoj… de där programledarna är så oinsatta, oengagerade och deras frågor håller så låg nivå att det nästan är förolämpande. Man kan se hur deras gäster stundtals sitter och lider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s