The Heroes av Joe Abercrombie

 

Abercrombie har verkligen kokat ner sin fantasy i en stor och smutsig kastrull av obehagligt våld och becksvart humor. Det är inget gulli-gull och trots titeln så finns det inga hjältar i The Heroes, bara mer eller mindre elaka män (bara två kvinnor i boken! fyy!). Författaren har byggt upp sin historia kring ett slag mellan Unionen och Nordmännen under Black Daw, striden kulminerar kring en kulle med några stenbumlingar som kallas just the heroes. Jag gillar verkligen hur Abercrombie skriver och speciellt hur han beskriver sina karaktärer. En Nordman beskrivs som att ha en haka som ett arsle som dinglar upphängt från den kraftiga mustaschen.

Du får följa en hel rad karaktärer där de flesta har figurerat i någon av hans tidigare böcker, det har gått nästan tio år sedan händelserna i hans första trilogi. Roligast att följa är fäktmästaren Bremen dan Gorst som är en gud på att fäktas men har hamnat i onåd hos kungen och har fått ”äran” att vara kungens observatör under slaget, något som han hatar och som inte alls märks i hans ack så trevliga skildringar i hur livet vid fronten är. Trots att han ser ut som världens biff så har Gorst en extremt ljus och skrikig röst som han skäms något oerhört över och det underlättar inte att han är olyckligt kär i generalens dotter. Det är absolut inget nobelt eller förskönande över författarens krigsskildringar, jag börjar bli lite mätt nu på allt våld (men i den här boken är det nog meningen).

I ett väldigt underhållande parti mitt i boken så får vi under de värsta stridigheterna följa nån stackars soldat och när han dör så går skildringen över till att skildra den person som dödade honom och så vidare på ett finurligt sätt får vi ta del av hur det går i striden. Hela handlingen utspelar sig under bara några dagar så det är absolut inget episkt över The Heroes.  Största praktarslet av alla är magikern Bayaz som på ett riktigt underhållande och oepiskt sätt visar sina mest osmickrande sidor.

Det är inte hans bästa bok och att begränsa handlingen till ett par dagar blir det trots att det händer mycket, något segt i längden. Men han skriver grymt bra och det är en väldigt underhållande skildring av hur meninglöst det är med krig. Gillar du Abercrombie så är det en given bok men det är inte hans bästa, Best served cold är ett bättre val om du är nyfiken.

4/5 rekommenderas.

/karl

6 tankar om “The Heroes av Joe Abercrombie

 1. Jag vill också ha en haka som ser ut som ett arsle! *suck* Livet är inte rättvist.

 2. Nike Bengtzelius skriver:

  Men… Nu är jag ju MER sugen på att läsa The Heroes än Best Served Cold – trots allt du sa.

  • drommarnasberg skriver:

   Hehe, det är ju en bra bok men jag gillar Best Served Cold bättre, men det är fler kändisar i the heroes.

 3. Micke skriver:

  Jag gillade verkligen hans första serie, men blev lite mätt efter den tredje boken. Kanske dags att börja med Best served cold…

 4. […] dessutom den brittiske fantasyförfattaren Joe Abercrombie. Läs Karls recension av den senare här och titta gärna in på Sara BE:s eminenta blogg. Uppsalagänget har lovat att slå på stort med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s