Game of thrones S01Ep01 Winter is coming

Äntligen stod familjen Stark i Winterfell…. Det finns produktioner som man som fanboy/girl inte riktigt vågar tro på innan man verkligen SER den i verkligheten. Till exempel så ville jag inte till 100% tro att Peter Jacksons LOTR verkligen existerade innan mörkret föll i biosalongen och jag såg de första bilderna av Fylke. Lite på samma sätt har jag känt inför HBO:s dramatisering av George RR Martins A song of ice and fire. Jag tror att de första ryktena började gå på nätet för typ fem år sen. Det kommer bli verklighet…. Inte en jävla chans tänkte jag. Böckerna är för långa, för komplicerade, för många karaktärer. Nu blev det av och i måndags såg jag det första avsnittet. Nu när jag haft tid att tänka på det så känner jag mig redo att skriva om saken.

Det första som slog mig var hur förbannat SNYGG serien var. Vi snackar produktionsvärden i nivå med HBO:s tidigare svindyra succé Rome. Kulisserna är perfekta och kläder och vapen ser verkligen äkta ut. En hel del CGI används för att visa slott och dylikt och allt såg helt ok ut. Faktiskt undrar jag om man inte använt klassisk matte painting för en del scener. Nåt som oroat mig och andra fans är att man inte ska få till The Wall. Den korta glimt vi fick säger mig att vi inte behöver oroa oss. Den ser precis så massiv och överväldigande ut som den bör.

För den som läst böckerna kommer handlingen kännas bekant men för någon som är obekant med materialet så känns det nog som att hoppa i den djupa ändan av poolen utan att riktigt kunna simma. Avsnittets svaghet ligger i att en så stor mängd karaktärer ska introduceras på så kort tid. Man bombarderas av namn och familjeförhållanden och dessutom en mängd backstory som behövs för att förstå händelserna i serien.

Det första avsnittet är rätt begränsat på så sätt att det nästan bara utspelar sig på två platser. Tyngdpunkten ligger i Winterfell där Ned Stark (Sean Bean) tar emot kungen Robert Baratheon (Mark Addy) och får frågan om han vill bli hans främste rådgivare, The kings hand, efter att den tidigare handen dött under mystiska förhållanden.  Den andra delen av historien vi får se utspelar sig på en annan kontinent där Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) gör sig redo att gifta sig med klanledaren Khal Drogo (Jason Momoa). Bröllopet är en del av hennes brors, Viserys Targaryen ( Harry Lloyd), politiska manövrerande för att återta sin fars tron som togs av kung Robert ett decennium tidigare. Ni icke insatta, hänger ni med? Helt ärligt så förstår jag att nån som inte känner till böckerna kan drabbas av en stor matthet inför alla de händelser och karaktärer som paraderas framför tittaren.  Ni som läst böckerna vet att man skall ha förtröstan. När man väl kommit in i världen belönas man med en underbart komplicerad och detaljerad historia med en moralisk gråskala och ett karaktärsgalleri där man aldrig kan vara säker på vem som kommer överleva. Håll ut är min uppmaning.

Skådisarna då? Funkar de? Det är för tidigt att säga efter bara ett avsnitt men ingen kändes helt felplacerad i sin roll. Inte helt oväntat så sticker Peter Dinklage ut som dvärgen Tyrion och verkar till fullo njuta av sina scener. Faktiskt så anser jag att hela serien står och faller på just den här castingen. Tyrion är fruktansvärt viktig för serien och Dinklage var den enda kortvuxna skådis som kändes rätt för rollen. Det ska bli underbart att se vad han kan göra med den. Emilia Clarke spelar Daenerys som en ung och sårbar kvinna, precis som hon skall göra men hon har en glöd i ögonen som visar att det finns plats för karaktären att växa som hon bör. En kul överraskning var Jason Momoa som Khal Drogo. Han spelar karaktären tyst och hotfull och helt plötsligt blir jag hoppfull över att hans kommande Conan-film kanske inte blir den katastrof jag befarat. Sean Bean då? Jo Bean fixar sin roll. Allt annat hade väl varit underligt då han är under kontrakt att medverka i all fantasyfim som produceras.

Som slutbetyg sätter jag en svag 4/5. Jag är nog färgad av min kärlek till böckerna så det ska bli intressant att höra vad ni som inte läst dem tycker. Jag kommer inte recensera varje avsnitt utan återkommer till den här serien när hela säsongen är slut. Jag kan dock säga redan nu att jag nästan garanterat kommer äga dvd-boxen 🙂

//Stefan

6 tankar om “Game of thrones S01Ep01 Winter is coming

 1. Nike Bengtzelius skriver:

  *Plöjer första boken med än mer ökad frenesi*

  Här serverar HBO en ordentlig fantasysatsningen – och så har jag inte läst böckerna… skämmes tamejfan! Tur att A Game of Thrones är världens bästa streckläsningsmaterial.

 2. drommarnasberg skriver:

  En av de riktiga storheterna med böckerna är att barn och kvinnor får vara lika intressanta och komplexa som männen. Första avsnittet imponerade inte riktigt på den fronten. Men när jag läste första boken så blev jag rejält lurad i inledningen att tro att det skulle vara världens klyschfantasy. Sen kastas alla fördomar omkull, igen och igen 🙂

  Men det ska bli riktigt kul att se hur tv-serien tar sig!
  /karl

 3. Maria skriver:

  Första avsnittet var väldigt mycket introduktion och inte så mycket berättande, men det fick mig att se fram emot resten. Bara presentationen är ur vägen så blir det nog finfint. 🙂

 4. Anna Lasses skriver:

  Jag har inte läst böckerna (shame om me) och håller absolut inte med om att serien är svår att följa. Däremot gissar jag att det är mycket info som vi som inte läst går miste om, som alltid. Jag är fast i serien, kan inte annat, och jag kommer att läsa böckerna. Skriver om serien på http://vardagsrebellen.blogspot.com/2011/04/game-of-thrones.html

 5. Prinzessin skriver:

  Har inte läst böckerna, aldrig läst så mycket fantasy som jag kanske önskat.
  Men jag tycker mig hänga med relativt bra. Om inte så är det snyggt och det är alltid trevligt.
  Jag måste dock fråga, är det lika mycket sex i böckerna, eller är det bara så att det är HBO och det är gangka ”inne” med mycket sex i tv serier nu?

 6. Frances skriver:

  Hej, vi tycker lika om TV-serien du och jag. Jag var väldigt skeptisk till första boken och serien som helhet men HBO har verkligen skapat något fantastiskt. Än så länge har jag bara sett ett avsnitt men får ändå en känsla av att detta kommer hålla.

  Prinzessin, det är mycket sex i första boken och den är rätt så grov och snuskig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s