Försvunnet #1 London after midnight.

1967 startade ett elektriskt fel en brand i valv 7 i MGM studios i Culver city, Los Angeles. Valv 7 innehöll framförallt stumfilm på nitratfilm. Alla som intresserat sig för film vet nog att nitratfilm är extremt brandfarligt så det är ingen överraskning att hela lagret brann ned till grunden.

Ingen skulle idag minnas den här händelsen om det inte vore för en film som fanns i valv 7. Där fanns nämligen det sista kända exemplaret av London after midnight av Tod Browning med Lon Chaney Sr i huvudrollen. Idag har den fått en nästan mytisk proportion och brukar anses vara den mest eftersökta ”försvunna” filmen, omsvärmad av rykten om skumma samlare och undangömda kopior.

Lon Chaney Sr kallades ” Man of a Thousand Faces” och var skräckfilmens första superstjärna.  Han slog igenom stort i The hunchback of Notre Dame 1923 och blev känd för sin extrema dedikation till sina roller. Sminkad till Quasimodo kunde Chaney bara jobba ett par timmar per dag på grund av den make up han bar och det sätt han förvred sin kropp. Hans mest kända roll kom 1925 när han spelade fantomen i  Rupert Julians version av Gaston Lerouxs Phantom of the opera. Legenden säger att publiken både skrek och svimmade när de såg Chaneys deformerade ansikte på vita duken.

1927 var det dags för Chaney att spela huvudrollen i MGM:s storsatsning London after midnight. Regissören var Tod Browning som arbetat med Chaney ett flertal gånger. Browning var vid den tiden ett realtivt okänt namn men han skulle snart göra sig känd som regissören till Dracula med Bela Lugosi  (1931) och den evigt kontroversiella Freaks (1932).

Berättelsen i  London after midnight verkar mer än lovligt rörig om man läser sammanfattningen på IMDB. Grundstoryn är att den rike affärsmannen  Roger Balfour hittas död i sitt hem. Inspektör Burke från Scotland Yard (spelad av Chaney) undersöker fallet och kommer fram till att det är ett självmord. Fem år senare upptäcker grannarna att Balfours hem nu bebos av en underlig man med huggtänder och och en ung blek kvinna i långklänning. Kan det vara Balfour som återkommit från de döda? Grannen, Sir James (Henry B. Walthall) kontaktar inspektör Burke för att han skall undersöka om det är en vampyr som flyttat in. När Burke anländer startar nåt som verkar vara en rejäl röra av händelser med försvunna kroppar, skottlossning, mystiska främlingar och hypnotism. När röken klarnar visar det sig att det minsann var inspektör Burke som klätt ut sig till vampyr för att avslöja Sir James som Roger Balfours mördare.  Nu har jag inte sett filmen och inte heller Tod Brownings remake av sin egen film, Mark of the vampire  från 1935 med Bela Lugosi, så min beskrivning är nog rörigare än vad filmen egentligen är.

Efter branden i Culver city har London after midnight´s rykte växt framförallt genom den legendariske skräcktidningsredaktören Forrest J. Ackerman. Han publicerade ett stort antal atmosfärrika bilder av en vampyrsminkad Chaney i sin tidning Famous monsters of filmland och byggde upp filmens status som mästerverk. Jag tror ”Uncle Forry” var en sann filmälskare och en man med stort hjärta men samtidigt var han tidningsman. Han hade en stor mängd bilder från filmen och tjänade en hel del på att höja dess status till förlorat mästerverk. Sanningen är den att kritiker som såg den så sent som på 50-talet ansåg att det inte var nån vidare bra film och att remaken, Mark of the vampire, var klart bättre.

Numera är filmens egentliga kvalité ointressant. Den ÄR den mest eftersökta försvunna filmen Då och då surrar internet till av rykten om att nån har hittat den. Senast var det skribenten Sid Terror på sidan Horrordrunx som påstod att han många år tidigar funnit den i ett filmlager under dess alternativa titel The hypnotist men att kopian försvunnit innan han fick en andra chans att titta på den. Jag gissar att det är bullshit men det är rolig läsning (länk nedan). Nätets konspirationsmaskin gör gällande att nefariska samlare gömmer filmen till dess att dess copyright går ut 2022 men jag är tveksam. OM filmen fanns att tillgå fortfarande så hade vi sett en kopia dyka upp. Nu händer det dock ibland att försvunnet material faktiskt återfinns. Senast var det ju en ordentlig bit av Langs Metropolis som återfanns och restaurerades. Den som lever får se…

Länkar:

http://www.imdb.com/title/tt0018097/

http://en.wikipedia.org/wiki/London_After_Midnight_%28film%29

http://thehorrordrunx.yuku.com/topic/753

http://www.michaelgebert.com/lam/lam1.html

//Stefan

Annonser

One thought on “Försvunnet #1 London after midnight.

  1. […] Mitt förra inlägg i serien försvunnet handlade om något som verkligen funnits i sinnevärlden. London after midnight har bevisligen setts och recenserats av många människor. När det gäller Doctor sleep så är vi inne på annan mark. Det är ett work in progress vars slutgiltiga öde inte är avgjort men som jag bedömer som dött. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s