De ickesynliga – Fredrik Härén

När man pysslat med fantastik ett tag så finns det en del saker man blir lite less på. Själv är jag skittrött på vampyrer, varulvar, änglar och zombies. Det känns som om idébanken sinat och vi bara har kvar författare som hela tiden härmar varandra. Det här gjorde att jag till en början blev väldigt positiv till Fredrik Häréns roman De ickesynliga. Den föll ner i knät på mig på jobbet och nyfiken som man är började jag läsa den. Baksidestexten är mer än lovligt kryptisk så som läsare är man i mörkret när man ger sig i kast med boken. Det är nåt som verkligen kan irritera mig med bokomslag. Varför inte berätta vad den handlar om på baksidan? Ska jag spendera pengar på en bok vill jag ha ett hum om vad den handlar om. Att förlaget sen valt den ovanliga vägen att inte inkludera titel eller författare på framsidan gör mig ännu mer konfunderad.

Handlingen i korthet: Alexandra Johansson är journaliststuderande som jobbar på ett projekt om barn med fantasikamrater. Hennes intervjuer med barnen ger ett intressant resultat då flera av barnen beskriver liknande personer. Detta och flera andra slumpartade händelser leder till att Alex inser att det finns en osynlig människoras som lever parallellt med oss och hela tiden observerar oss. Skillnaden är att deras molekylära struktur är annorlunda så ljus reflekteras annorlunda så vi inte kan se dem. En rätt nifty idé eller hur? De ickesynliga kallar sig själva för yingying och oss vanliga människor för yangyang. Sen finns det mellanting som är resultatet av sex mellan osynliga och människor som kallas yangying och yingyang.  Jag ska erkänna att jag blev förförd av de första hundra sidorna. Det känns fräscht och inte som nåt man läst tidigare. En cool sak är att människornas synvinkel skrivs på vita sidor medan de ickesynligas interfolieras på svarta sidor med vit text. Very stylish.

Efter hundra sidor börjar nyheten tappa sitt behag. Ju mer Härén beskriver de ickesynligas kultur desto tröttare blir jag. Lite halvsmält buddhism, hinduism, taoism och transcendentalism. Härén vill att vi ska tro på att en ras osynliga naturälskare tillbringar all sin tid med att övervaka oss så att vi inte fattar att de existerar. Just i detta finner jag en stor logisk lucka. Om det nu är så viktigt att vi inte vet att de finns så varför hänga över axeln på alla? Varför visa sig för bebisar som kan se en? Det funkar inte logiskt. Bättre hade varit att ta sina uppochnervända helium-pyramider (jag skämtar inte) och dra till sibirien där man kan dyrka naturen ifred. Riktigt korkat blir det när vi får mer glimtar av de ickesynligas filosofi och klokskap. Det talar som om de skulle vara motiveringscoacher och powerpointcharlataner hela bunten. Smaka på detta:

”Lycka är ett liv kryddat med variation. Inte alltid nya upplevelser utan förvåning. Inte alltid att bli överrumplad men att bli överraskad.”

Det är den typen av plattityder som Härén kryddar hela sin bok med. Jag ska erkänna att det gick upp ett ljus för mig när jag i efterordet läste att han är en av landets mest eftertraktade föreläsare om kreativitet. Jotack. Jag har varit ivägtvingad på ett gäng såna föreläsningar där charlatanerna babblar om lycka för 80000 i timmen.

Vad vi har här är en bra idé förstörd av new age-stickspår. Ännu en efterföljare till Redfield och hans Nionde insikten och Millmans Den fredlige krigaren. Jag är högst medveten om att den här typen av skönlitteratur har en stor och trogen skara följare. Jag är dessutom säker på att Härén kommer sälja bra och bli älskad i en del mer kristallorienterade kretsar men för mig funkar det inte. Kinakrogsvisdom kombinerat med en oförmåga att få läsaren att känna för huvudpersonerna eller i vissa fall ens förstå deras motivation gör att jag INTE kommer läsa hans utlovade uppföljare trots att det faktiskt finns ett driv i texten som talar för en viss talang.

Betyg 2/5. Boken slipper en etta p.g.a en förbannat rolig grundidé som kunde ha gjorts bra.

//Stefan

5 tankar om “De ickesynliga – Fredrik Härén

 1. Pål Eggert skriver:

  He he, Härén och jag verkar stå i olika ringhörnor. Vi borde ha ett battle på Eurocon eller något 🙂
  (Och även om jag skriver om änglar så tror jag inte att jag härmar i någon större utsträckning)

 2. Socialistsimon skriver:

  Jag tror att det finns en tydlig vattendelare här: SF/Fantasy fans tror inte på tomtar och troll eller Alien abductions – de kräver en bra story och bra worldbuilding. Mainstreamläsare (/författare) som tror på tomtar och troll eller alien abductions älskar den här typen av böcker eftersom den förstärker deras illusioner men dom migrerar nästan aldrig till ‘riktig’ eller ‘bra SF/F.
  Det finns en anledning att man inte kan hitta rapturelitt (som ju är SF tekniskt sett) på SF bokhandeln.

 3. Stefan Nordin skriver:

  Pål: Jag har faktiskt inte hunnit läsa din bok men den ligger i min hög med svensk fantastik som jag hoppas hinna läsa i sommar. Min kommentar om änglar var därför inte riktad till dig utan mer till vissa kvinnliga amerikanska skräpförfattare 🙂 En battle på eurocon skulle vara coolt men jag tror inte Härén kommer. Han finns inte med i listorna iaf.
  Simon: Jag tror du har rätt. Fanboys/girls har lite tid till övers för true belivers och dogmatisk SF/F. Man kan ju t.ex se hur illa sedd Hubbard är som författare. Det där med rapturelitt var intressant. Du gav mig ett uppslag till ett blogginlägg men tyvärr innebär det att jag måste spendera pengar på böcker jag inte vill ha. Vi får se hur det blir.

 4. Pål Eggert skriver:

  Nä, jag har inte heller sett Härén på listorna. Sedan så har jag inte läst hans bok än så vi hade nog fått ställa in battlandet 😉
  Jag kände mig inte våldsamt träffad av ditt uttalande om änglar, möjligtvis ett köttsår
  :-). Jag är själv lite trött att varelser mjölkas vita på det sättet du skriver om

 5. Fredrik Härén skriver:

  Hej, Fredrik Härén här.
  Synd att du inte gillade boken (men roligt att du gillade grundidén)
  Vet inte om du är intresserad, men tänkte det kunde vara intressant att lämna en kommentar i alla fall.

  Det är många som läst boken som tror att JAG vill att man ska ”vara som de ickesynliga”, att det är deras budskap som jag vill få ut.

  Så är det inte.

  Faktum med att just det citat som du tar upp från boken ÄR från en coach som jag intervjuade för att få riktiga ”coaching citat”…

  Boken skrevs med tanken att på ena sidan ha ”människor som inte tänker på vad de vill med livet” och på andra sidan ”utopiska människor” i form av de ickesynliga. (förenklat beskrivet) men att det intressanta blir i gränslandet därimellan (dvs det är Adam och Manda – de två ”blandraserna” (och i viss mån Alex) som jag tycker man ska till sig budskapet ifrån. Inte de ”flower power/hippie goda ickesynliga” (som ju även Alex fnyser åt.

  Synd att du tolkade boken som att det var de ickesynliga som jag ville lyfta fram som ”goda föredömen”. De är skrivna just för att vara lite ”för goda”.

  Sedan måste jag kanske lägga till att boken inte är skriven för SF, fantasy experter, utan snarare är en ”spänningsroman med fantastiska inslag” – som vänder sig till den stora massan som är ”rädda” för att läsa fantasy/SF men som nu lockas in i en värld där allt inte är ”diskbänksrealsim” och kanske, kanske sedan blir nyfikna nog att läsa mer sånt.

  När det gäller den ”logiska luckan” måste jag dock säg att jag inte håller med. Jag beskriver i boken hur yinyin måste vara i närheten av yangyang för att harmoni ska uppstå (därav bokens omslag med yin/yang-loggan som symboliserar två olikheter som tillsammans skapar harmoni. dvs de måste vara i närheten av människan för att vara harmoniska. Varför det är så ger jag inget svar på men liknar det vid varför man blir glad av att se en blomma eller en solnedgång eller en fågelunge – dvs även om vi inte exakt vet varför det gör oss glada och harmoniska så tar det ju inte bort effekten av att vi känner så. De skulle gärna dra till sibirien (eller kanske hellre Borneo) men tyvärr så fungerar det inte då det då inte lever harmoniskt (jag ser det lite som ett förhållande ungefär som människan är ett socialt djur som är lyckligare i grupp så blir det ”två människorraserna” lyckligare om vi också är i en gemensam grupp. Hoppas du förstår hur jag tänker.

  mvh

  Fredrik Härén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s