Kongressrapport Eurocon 2011 – lördag

1. Morgon mellan boktravar

Lördagen kändes lite lugnare ur programsynpunkt. Jag hann strosa omkring lite i lokalerna innan jag hjälpte till med att flytta stolar som annars skulle ha varit i vägen för den medeltida dansen och hann titta lite på Alvarfondens antikvariat, där folk köpte böcker i massor. Det är alltid kul när folk köper böcker därifrån och eftersom jag lovat att lasta det som blev kvar i en skåpbil på söndagen kändes det lite extra roligt denna gång. Själv knep jag Ancient Light av Mary Gentle, en bok som jag haft ögonen på ett tag. Jag frågade närmaste person, som råkade vara Jukka Halme, om han läst den. ”Jag har den hemma, men har inte läst den än”, blev svaret, ett mycket vanligt svar bland bokmalar som lägger mycket av sin tid på att anordna kringaktiviteter.

Sen gick jag till Fantasy: Research and definitions, en trevlig panel. Den tilldrog sig i Gröten, det rum som kanske var lite sämre än de övriga ur publikens synvinkel, eftersom panelisterna inte hade någon upphöjd scen att sitta på. Dock funkade den bra som mindre diskussionsrum, hade jag upptäckt under Farscapediskussionen. Mina tydligaste minnen av panelen är M. D. Lachlans skönt praktiska inställning till skrivande, men så är han inte bara författare utan även lärare i kreativt skrivande, samt att Stefan Ekman såg ut att trivas väldigt bra under diskussionen (se bild). Lite roligt var det också att få ett ansikte till Annika Johanssons namn, då jag läst minst en bok och ett otal artiklar av henne. Hon berättade lite om sitt missionerande bland bibliotekarier under 90-talet och tyckte att attityden till fantasy förbättrats mycket idag.

Fantasy: Research and Definitions

Fr v: Stefan Ekman, Merja Polvinen

2. Pessimism

Sen var det dags för John-Henri Holmberg att hålla sitt tal, och jag var där för att visa skyltar. Föredragshållarna hade väldigt varierande inställning till skyltandet. En del verkade vilja hålla koll på tiden själv medan andra, inte minst Anna Höglund, som senare under lördagen höll ett intressant föredrag om vampyrer, verkade tycka att det var vad som gjorde skillnaden mellan fiasko och succé.

John-Henri Holmberg

John-Henri Holmberg

Holmberg hade egen koll, så jag kunde i lugn och ro lyssna på talet. Med tanke på att Holmberg är något av mr science fiction och i kanske ännu högre grad mr fandom i Sverige blev jag förvånad över hur pessimistisk han verkade. Han ville gärna bli motbevisad, men sa att genren sf höll på att dö och fandom med den. Jag antar att det beror på vilken syn man har på fandom. Den fandom som fanns på 50-talet, med hängivna teknikentusiaster som publicerade fanzines på löpande band, har ersatts av mer humanistiska figurer, vilka bloggar istället för att stencilera. Från mitt perspektiv ser det inte ut som om fandom är döende, utan högst välmående. Jag kan iofs hålla med Holmberg om att mer sf som tar ett mänskligt perspektiv vore mycket välkommet. Stross är väl bra på sitt sätt, men det är synd om alla skriver som honom.

3. Mörkrets makter möts och myser

Sedan kom det stora ögonblick vi alla väntat på, kanske det som var det viktigaste syftet med Eurocon: Fyra Drömmarnas Bergskribenter på samma plats! Vi sammanstrålade vid baren och fick veta att Peter hade varit på en del bra programpunkter, Karl var nyanländ och Stefan hade hunnit med att intervjua både Anders Fager och Åsa Schwarz (intervjuerna kommer så småningom här på DB, så byt inte kanal). Jag haffade Michael Pargman, som jag inte känner annat än till utseendet, och bad honom ta några bilder. Nu kan alltså ni som läst oss få era drömmar om våra respektive utseenden besannade. Vilken typ av drömmar det rör sig om låter vi vara osagt.

Fr v: Olov, Peter, Karl, Stefan

Fr v: Olov, Peter, Karl, Stefan

När fyra fantastikbloggare bloggare möts och äntligen har en chans att diskutera storvulna planer är det naturligtvis en fråga som först och främst måste avhandlas: Vem har den nördigaste t-shirten? Jag vill utropa mig själv till förlorare, med min helsvarta sak (svarta hål är iofs ganska nördiga). Peter och Karl såg nästan ut att ha samordnat sin nördighet med varsin Cthulhu-tischa. Vilken som var nördigast är dock svårt att svara på. Å ena sidan kunde Karls t-shirt lätt tas för en bandtröja eller liknande, tills man såg att texten på framsidan var ett Lovecraft-citat (det där om att även döden kan komma att dö). På baksidan stod koordinaterna till den plats där den store Cthulhu vilar. Peters tröja var mer rättfram, med texten Hug me, I’m from R’lyeh. Vad är nördigast: Att vara så intern att icke-nördar inte ens uppfattar nördigheten, eller att öppet skylta med sin nördighet? Jag överlåter avgörandet till läsekretsen. Kanske var Stefans t-shirt nördigast ändå. Den var nämligen så intern att jag inte kände igen den…

4. Kontrafiktion och kontrande av fiktionens utmaningar

Jag hakade på till en presentation av Expeditionis Planeta Teitus, ett projekt av Lovisa Henoch och Lotta Oudhuis, som tillverkat fejkade dokument, inklusive skiser och ljudupptagningar med fonograf av den första rymdfärden någonsin, utförd av den smått galne, svenske astronomen Fabian Aulin år 1906. Presentatörerna var mycket entusiastiska och roliga. Peters trevliga kompis, som jag också glömt vad han heter, köpte senare boken om expeditionen och fick den signerad av Fabian själv…

Presentation av Expeditionis planeta Teitus

Presentation av Expeditionis planeta Teitus

Vi drog vidare till panelen The Craft of Writing the Fantastic där ett gäng författare, hedersgästerna plus Erik Granström, Anders Fager och Luis Filipe Silva pratade om problem under författandet och hur man löser dem. Det var en ganska avslappnad och mysig panel. Det jag minns tydligast är Bears äcklade min när Fager berättade om hur han researchat en novell med en massa flytande lik i Stockholm. Öht projicerar Fager en tydlig skräckförfattarimage med sin intensiva blick, plötsliga infall som ”tänk om den kvinnan därborta skulle lägga ägg” och tal om att hans största problem är rädslan för att bli inspärrad pga det han skriver. Jag ser fram emot att läsa Stefans intervju med honom här på Drömmarnas Berg!

Anders Fager berättar om skrivandets vedermödor för Bear, Granström och Silva

Anders Fager berättar om skrivandets vedermödor för Bear, Granström och Silva

Tyvärr blev jag mindre uppmärksam mot slutet av panelen, pga att jag blivit så hungrig. Eftersom jag själv skulle delta i en panel mot kvällen ville jag vara någorlunda klar i huvudet, så jag skippade intervjun med Ian McDonald för att gå och äta falafel på T-restaurangen. Den var inte särskilt god, men så begick jag också det klassiska misstaget att äta annat än pizza på en pizzeria.

5. Ceremoniel

En rejäl portion var det dock, så att jag orkade hänga med under prisutdelningarna. ESFS, den europeiska sf-organistationen, delar ut en mängd märkliga priser varje år. Jukka Halme och David Lally gjorde dock ceremonin rätt kul ändå. Stort grattis till Tomas Cronholm också, som vann en välförtjänt Alvar för insatser inom svenska fandom. Han har bland annat scannat in alla nummer av sf-forum och gjort en dvd av dem. Det rör sig alltså om mer än fem decenniers sf-nörderier av relativt hög kvalitet som nu finns bevarade för eftervärlden!

ESFS-pris

ESFS-pris, designat och tillverkat av Nicolas Krizan

Det coolaste var dock att Sam J Lundwall dök upp för att ta emot någon typ av stormästarpris. Med tanke på att han har ganska lite kontakt med fandom nuförtiden och inte gör intervjuer längre var det roligt att få se honom i verkligheten. Alla sf-nördar födda mellan 1960 och 1980, och även många andra, har upptäckt genren tack vare Lundwalls utgivning.

Sam J Lundwall håller upp sitt pris, flankerad av David Lally

Sam J Lundwall håller upp sitt pris, flankerad av David Lally

6. Min debut som panelist

Sen skulle jag delta i en panel om svensk fandom. Lite smånervös var jag kanske, men i stort sett var det enda orosmolnet att panelen skulle kunna förvandlas till en gnällfest om hur vi alla är så gamla, etc. Dock var det egentligen bara jag som stod för (ganska lindrigt) gnällande och det på en direkt fråga från moderatorn Tomas Cronholm. Lite bättre marknadsföring av kongresser och lite mer diskussion om litteratur på forum och mailinglistor var det jag efterlyste. Annars var vi överens om att fandom lever och mår bra och Johan Anglemarks svar på frågan om vad han vill ändra i fandom sammanfattar stämningen: ”Mer av allt!”

Det var kul att träffa Anna ”åka” Davour från Landet Annien också. Dessutom kom en tjej fram och pratade med oss och hade ett projekt på gång som lät riktigt kul och som vi på DB kanske kan hjälpa till med. Jag hoppas att du hör av dig om du läser detta!

7. Kongressens stora överraskning

Senare på kvällen skulle jag vara gopher på presentationen av Utopi, den nya fantastikserietidningen. Det lät ärligt talat inte som en av de roligare programpunkterna. Folk som pratar om sitt nya jobb… Men där bedrog jag mig som tur var. Fabian Göransson, Sara Bergmark Elfgren och Kim W. Andersson var både roliga, peppande och intressanta och pratade inte bara om själva tidningen utan om hur det är att komma ut ur nördgarderoben efter att ha varit en duktig och lite finkulturell plugghäst (Sara BE) respektive serietecknare under den värsta vågen av svartvita, självbiografiska serier (Kim W Andersson, som tydligen har enhögstadieskildring vid namn Staffanstorp tills jag dör hemma i byrålådan!) och mycket mer. Trots den lättsamma tonen var panelen genomtänkt och var förmodligen den bästa panelen under kongressen och med bred marginal den roligaste. Tyvärr berömde jag Fabian Göransson för en serie, Beläte, som det visade sig att Benjamin Stengård ritat. Drömmarnas Berg-Olov, seriefandoms största n00b.

Tre utopister

Tre utopister

8. Sheriffen rider in

Det sista jag gick på var en genomgång av svensk fandom före 2000. Som väntat blev det en nostalgipanel. Panelen berättade hur de kommit i kontakt med fandom och drog lite historik från svensk fandoms födelse på 50-talet. Sen fick Bellis syn på en gammal bekant i publiken (Kaj Harju, som är tillräckligt känd inom fandom för att även jag ska känna igen hans namn, trots att han slutade vara aktiv kanske 20 år innan jag dök upp), vilken han utmanade på duell om titelns som fandoms kung (eller hur det var) och sedan spårade det ur. Mer historik blev det inte, men roligt var det iaf för alla inblandade och Glenn Petersens slutkommentar sa att panelen givit en bild av hur fandom var på 80-talet – dominerad av Bellis.

Bellis får syn på en bekant

Bellis får syn på en bekant

Lördagen blev inte så lugn trots allt och jag hoppade över festen och åkte till vandrarhemmet för att sova istället. Nästa dag skulle jag på en programpunkt redan klockan tio, den jag nästan sett mest fram emot.

/Olov L

Om rymdolov

Science fiction and fantasy nerd from northern Sweden.

5 tankar om “Kongressrapport Eurocon 2011 – lördag

 1. Stefan skriver:

  Jag hade den här på mig: http://cache0.bigcartel.com/product_images/31376907/kingkiller.jpg
  Rätt nördig antar jag 🙂

 2. svensson skriver:

  Jag tycks ha missat dig igen Olov. Du var väl på Kontext 2008? Och på Imagicon2? Nåja, även jag var på denna EuroCon och jag har en rapport här:

  http://lennart-svensson.blogspot.com/2011/06/eurocon-2011-jag-var-dar_29.html

  Men jag träffade i alla fall Stefan Nordin, det var kul. Mycket snack om annat än sf, sånt piggar upp.

  • rymdolov skriver:

   Kontext var jag på, men då kände jag knappt till någon. Jag såg dig i en panel där.

   På Eurocon såg jag dig inte alls, utan fick veta att du varit där när jag fick syn på dig i bakgrunden på ett foto på facebook… Men så kan det väl bli på en större kongress som Eurocon.

   Ska läsa din rapport så snart jag har tid!

 3. […] fem delar!). Eller, för allan del, min rapport från EuroCon förra året, uppdelad på fredag, lördag och söndag. Den enda viktiga regeln är dock att du skriver som du vill och ur ditt perspektiv! […]

 4. […] i Vasastan (se sidan 16-17) Benshi DN På Stan Aftonbladet Flemming R P Rasch Olov Livendahl 1 Olov Livendahl 2 Olov Livendahl 3 Socialistsimon, fredag Socialistsimon, lördag Socialistsimon, söndag Fia på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s