Moon

Moon har jag velat se sen den kom härom året, blev omtalad och fick finfina recensioner. Det är en science fiction historia med pretention att vara något annat än ännu ett krigsäventyr i rymden. Bakom historien och regin står Duncan Jones. Har ni inte hört talas om honom så beror det säkert på att detta var hans regidebut på långfilmsplanet. Han råkar, vid sidan om detta, vara son till David Bowie. Kände ni hur filmens hippfaktor steg?

Snudd på ensam skådespelare i filmen är Sam Rockwell. En skådis man oftast har fått se i excentriska och slemmiga roller. Inte här dock. Sam spelar här Sam Bell. Ensam arbetare på en utvinningsanläggning för ett miljövänligt energialternativ belägen på månens baksida. Fråga inte hur det går ihop. Det är heller inte filmens kärna. I vilket fall närmar sig Sam slutet på ett tre år långt kontrakt och han ser fram emot att få återvända till jorden och sin fru och barn. Under åren på anläggningen har hans sociala stimuli bestått av färdiginspelade medelande från jorden samt anläggningens mobila AI Gerty. En hjälpsam maskin som kommunicerar med Sam via smileys och Kevin Spaceys dispassionerade röst. Men med två veckor kvar på kontraktet råkar Sam ut för en olycka som kastar hela hans verklighet över ända och leder honom in i en existensiell mardröm.

Som jag skrev ovan är detta något så trevligt som en film som inte nöjer sig med att vara Pocahontas in space. Inte heller strävar den efter att vara omöjligt kvasi och otillgänglig. Det är en historia med en vibbar av Philip K Dick som lyckas gå sin egen väg och vara tillräckligt spännande och oförutsägbar för att hålla hela vägen i mål. Ju mindre ni vet om handlingen i förväg desto bättre.

Vid sidan av historien så är filmen snygg och håller ett högt produktionsvärde. Sam Rockwell agerar sig igen stora delar av filmen på egen kvist och mot AIn Gerty. Det gör han i stort med ära även om jag tycker mig se regissörens oerfarenhet lysa igenom personregin emellanåt. Slutligen kan jag bara säga att det här är en bra film. För er bosatta i Göteborg med omnejd kan jag meddela att den inom kort på nytt finns att låna på stadsbiblioteket.

Betyg: 4/5

/Den Mörke Lorden

4 tankar om “Moon

 1. Stefan skriver:

  M-O-O-N. That spells good movie.

  • Den Mörke Lorden skriver:

   Lustigt att du skriver det. Jag läste igår en kommentar som jämförde Tom Cullen med Hodor i Game of Thrones. Hm.. Kanske världen försökte säga mig något där. 😉

 2. AnnaJ skriver:

  Ja visst är den bra! Kan tipsa om att den finns inne på Gamlestadens bibliotek redan i skrivande stund!

 3. Nike Bengtzelius skriver:

  Bra film, det där ^_^ Satt och väntade hela filmen på att Gerty skulle göra någonting riktigt obehagligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s