Out of the dark av David Weber (2010)

Den galaktiska hegemonin med mestadels växtätare skickade år 1500 en patrull till den primitiva planeten Jorden för att undersöka mänskligheten. De dyker upp under en period där vi människor är fullt upptagna med att slå varandra sönder och samman, dessa relativt fredliga utomjordingar blir bestörta och drar hem.

Ungefär 500 år senare så bestämmer sig en av de få raser av köttätare i hegemonin sig för att expandera och då blir vår kära Jord åter av intresse, ingen skulle ju bry sig om dessa ”människor” skulle bli koloniserade. Den här köttätande rasen som vi skulle kunna likna vid hundar på två ben kommer till vår planet i tron om att vi på vår höjd har tillgång till lite ångkraft och kanske krut. När de väl kommer fram och börjar göra efterforskningar så visar det sig att vi fortfarande håller på och har ihjäl varandra men nu med mycket mer avancerade vapen. Såklart. Shongarii, hundarna bestämmer sig ändå för att kolonisera, ”människorna” har ju inte ens planetstyre! Hur svårt kan det vara liksom!?

Väldigt svårt ska det visa sig, Shongarii börjar med att mjuka upp planeten med att bomba sönder alla större städer och viktiga militära mål, då borde de där nedrans människorna rulla över på rygg och ge sig.  Det som händer är att vi människor är mycket bättre på att ha ihjäl folk än dessa Shongarii som tidigare bara har vågat ge sig på raser i stenåldern. Så fort Shongarii ger sig ut utanför sina baser så åker de på pisk, trots att de hämnas med att utplåna fler och fler städer.  För att ytterligare spetsa (höhö) till det så visar det sig att det finns ännu farligare väsen än människor på Jorden, nämligen i Rumäniens mörka skogar..

Det här är SF för de som gillar militärer, vapen, män och mänsklighetens förträfflighet. Det är extremt mycket beskrivningar av vapen och hur de fungerar och vilka specifikationer dessa har, kommer du förbi det så är boken ganska så underhållande. Du får följa en rad män med snarlika namn och med liknande karaktär som på olika sätt har ihjäl Shongarii och skyddar sina familjer. Det var faktiskt svårt att hålla isär alla dessa militärer och ex-poliser, en del kvinnor dyker upp i periferin men tråkigt nog så blir det inte mer än så. Vi får även följa Shongarii och hur de tänker och förfasas över barbarerna som inte har vett nog att ge upp. Den här boken var från början en bra mycket kortare novell och det tycker jag märks, det är väl mycket utfyllnad ibland och en hel del vapenbabbel skummade jag mig igenom.

Trots det så är det roligt att läsa om när naiva utomjordingar  får pisk av flaggviftande jänkare i allians med nattens varelser. Lite kortare och lite mer fokuserad hade varit bra, det verkar också som att det skulle kunna bli en fortsättning och jag måste nog veta hur det ska gå. Bokens svar på en popcornrulle.

3/5 Helt ok

/karl

 

3 tankar om “Out of the dark av David Weber (2010)

  1. Jakob skriver:

    Jag gillade novellen skarpt, men kan tänka mig att det blir väl mycket att bygga ut till en hel roman.

  2. Socialistsimon skriver:

    Låter som utmärkt underhållning. Jag blandar alltid ihop Weber med Drake men det kan vara för att jag läst Bolo av Weber och Hammerslammers av Drake.
    Är författarna lika i andra böcker eller är det bara slump?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s