Farlander av Col Buchanan

Lässuget börjar lite smått återkomma, det gäller bara att hitta något med lite drag i.  Jag har plöjt Farlander av Buchanan som är lite av ett lapptäcke av ideér och väl utnyttjade grepp som vi känner igen från en hel drös fantasyböcker.

Grundkonflikten i boken handlar om att det är ett ondskefullt imperium som gör sitt bästa för att lägga beslag på så stor del av världen som möjligt, det har varit krig i mer än 50 år. Självklart så finns det en stat som håller ut och har gjort detta de senaste tio åren. I den här världen finns också en relativt snäll kult med, i mina ögon, buddistinspirerade lönnmördare. De mördar inte vem so helst utan för en rejäl summa så kan du köpa dig ett speciellt frö och ha det runt halsen, skulle du bli mördad så kan dessa Roshun, lönnmördarna se vem som dödade dig och deras jobb blir då att döda mördaren, alltså vendetta. En väldigt handfast försäkring eller hur?

Saken är den att kejsarinnans son tycker sig stå över detta mördar kallsinnigt en bärare av ett sådant här vendettafrö, saker och ting urartar. Vi läsare får följa en hel radda karaktärer, jag gillar verkligen att du aldrig riktigt vet hur det ska gå och vem som kommer att klara sig. Bra är också att vi får följa både gamla lönnmördargubbar och personer lojala mot kejsarinnan.

Det är fantasy med en liten gnutta magi och en relativt hög grad av teknologi. Krutvapen har börjat att komma och luftskepp är ett ett givet inslag i miljön. Stämningen är mörk och grå, inga tydliga hjältar, mer eller mindre alla knarkar, super och är våldsamma.  Någonstans mellan Eriksson och Abercrombie kanske?

Det är en debutbok och jag gillar det mesta, bra driv, flera bra karaktärer och oväntad handling. Det största minuset är bristen på ok kvinnoporträtt, författaren verkar ha snöat in på horor, vilket är väldigt trist.

3 av 5 helt ok.

/karl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s