Hugobevakning 2015 – “The Journeyman: In the Stone House” av Michael F. Flynn (långnovell 2)

Ännu en berättelse från Analog, denna gång från juninumret 2014.

Ännu en berättelse från Analog, denna gång från juninumret 2014.

”The Journeyman: In the Stone House” har en fördel – den tar sig inte på för stort allvar. Novellen är en fantasyberättelse om en vandrande krigare, Teodorq, som är ute på uppdrag, med en annan krigare hack i häl. Den senare vill hämnas sin döde bror, som huvudpersonen dödat i strid i ett tidigare skede av berättelsen. Japp, det finns minst en tidigare del i berättelsen, där Teodorq fick sitt uppdrag av vad som verkar vara en AI i ett störtat rymdskepp. Det är alltså egentligen sf i fantasykläder.

Blodshämnd och episka uppdrag, på vilket sätt är det att inte ta saker på för stort allvar? Jo, Teodorq har en sidekick, Sammi, vars lott i livet är att hänga med Teodorq och ta ner denne på jorden när hans skryt om sina krigarfärdigheter blir alltför storvulet. Detta par råkar på en främmande stam och blir mer eller mindre tvångsrekryterade till den lokala vaktstyrkan, samtidigt som uppgörelsen mellan Teodorq och hans nemesis obönhörligen närmar sig.

Man ska akta sig för att ta sig själv på för stort allvar.

Jag anar att författaren håller på att bygga en stor värld, men det bygget kommer inte riktigt till sin rätt i det korta formatet. Inte heller känns ”In the Stone House” som en intressant berättelse i sig, då det är alltför uppenbart att detta är ett enskilt kapitel i en längre historia. Språket skiner bara till när Sammi levererar en lustighet och även då är det inte direkt fråga om jätteroliga skämt.

Allt som allt är det en långnovell som man kan ha eller mista. Möjligen har den nominerats för att folk gillar ramberättelsen. Lite småputtrig trivsel lyckades den frammana, får jag erkänna, men är det tillräckligt för att förtjäna en Hugo?

/Olov L

Betyg: 2/5

Annonser

Om rymdolov

Science fiction and fantasy nerd from northern Sweden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s