Hugobevakning 2015 – Flow av Arlan Andrews, Sr. (kortroman 4)

Flow av Arlan Andrews, Sr.

Flow av Arlan Andrews, Sr.

Ring i klockorna, hissa stadens flaggor, bada i fontänerna och bjud upp till dans! Jag har läst något jag faktiskt gillar!

Långt in i framtiden har den permanenta inlandsisen spridit sig söderut och vid dess kant bor ett småväxt folk som bland annat försörjer sig på att fånga in de isberg som kalvar från glaciären och sälja dem längre söderut, i områden där sötvatten är en bristvara. Vi får följa en äventyrlig medlem av stammen som följt en grupp handelsresande i is och får se södern genom hans stora, stora ögon. Det är en hyfsat fascinerande framtid, där bland annat mänsklig evolution gjort att de småväxta nordborna har andra biologiska egenskaper än vi.

För första gången har the Brad Bunch lyckats hålla vad de lovat och nominerat en gammal hederlig sense of wonder-bemängd historia. Okej, detta är inget mästerverk, men den funkar bra inom sin undergenre och är, genom att den osentimentalt placerar in människan som en liten del i ett mycket stort universum och ett mycket långt hsitoriskt perspektiv, riktigt science fiction-aktig.

Det är också värt att nämna att kortromanen, trots att den är mittdelen i en trilogi och i princip avslutas med något som kan kallas en cliffhanger, faktiskt kan stå på egna ben. Kanske kan Arlan Andrews ha en workshop med vissa andra nominerade för att visa hur man gör?

Arlan Andrews, Sr.

Arlan Andrews, Sr.

Huvudpersonen är ingen mångbottnad figur, men han har en röst och ett perspektiv. Genom hans ögon får vi möta sådant som är självklart för oss, men som i hans ögon är oerhört nytt och fascinerande, som till exempel,

ja, för att ta ett exempel,

vänta bara…

…kvinnobröst! Det är lite oklart om di nordröna har en annan anatomi eller om de bara går klädda i bylsiga kläder, men vår hjälte har aldrig sett bröst förut. Manliga sf-författare i övre medelåldern förnekar sig verkligen inte. Men det är bara att himla med ögonen och läsa vidare.

Om jag tänker mig en framtida läsare som fått för sig att läsa alla Hugo-vinnare så tror jag att många andra av årets nominerade skulle få läsaren att utbrista i framtidens motsvarighet till wtf. Om Flow, å andra sidan, skulle vinna tror jag att det bara skulle tolkas som om fandom hade en släng av nostalgi år 2015. Detta gör Flow till det bästa verket hittills.

/Olov L

Betyg: 4/5

Om rymdolov

Science fiction and fantasy nerd from northern Sweden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s