Hugobevakning 2015 – The Dark Between the Stars av Kevin J. Anderson (roman 4)

The Dark Between the StarsEn fråga som måste ställas är följande: Vad gör den här boken på listan?

I vanliga fall hade jag kunnat gissa och spekulera, men eftersom The Dark Between the Stars har kampanjats fram av Sad Puppies går det att… spekulera och gissa, men med åtminstone lite på fötterna. Det finns mycket som irriterar SP-människorna, varav vissa delar hamnar i skymundan, men om man lyssnar på dem ett tag märker man en sak: De blir väldigt upprörda när försäljningssiffror och framröstade priser inte går hand i hand. Kevin J. Anderson säljer extremt mycket, alltså måste han ha en Hugo-nominering. Alternativt kanske han inte måste ha en Hugo-nominering, men om han inte får det är det ett tydligt tecken på att Hugon röstas fram av människor som struntar fullständigt i om en bok har en bra handling eller inte, utan bara röstar på utsatta minoriteter av politiska skäl.

Denna inställning kan förstås verka vettig, men det finns även vissa problem med den. Som tur är finns det ett citat ur The Dark Between the Stars som hjälper oss att förstå ett av problemen:

She slid the burger onto a toasted bun, used the spatula to scoop up the browned onions and spread them across the melted cheese. In the small dining area, she presented it to Reyn with the appropriate condiments. Like a scientist explaining a complex physical theorem, she instructed him in how to add the finishing touches.

“Of all the exotic foods on all the strange worlds, nothing sums up the joy of eating better than a good cheeseburger.”

Vissa böcker, och kanske är The Dark Between the Stars en av dem, påminner om ostburgare. Hur många ostburgare säljs inte varje år? Jättemånga. Vem gillar inte en ostburgare då och då? Nästan alla gillar det. En tredje fråga man skulle kunna ställa är följande: Vad åt du under ditt livs mest minnesvärda måltid? Då är det nog väldigt få som svarar ostburgare. Att köpa något är nämligen inte att älska något. Popularitetspriser vinns inte automatiskt av böcker som väldigt många tycker är okej. Däremot kan de vinnas av böcker som ganska få upptäcker och köper, om nästan alla som läser dem faktiskt älskar dem. Din mest minnesvärda måltid bestod kanske av något mer spännande än ostburgare, men vad du än åt så minns du förmodligen annat än själva maten. Kanske var det din första måltid sen du konmmit hem från ditt barns förlossning? Eller middagen då din älskade friade till dig? Eller den där ostburgaren som du åt efter att ha varit vilse på fjället i flera dygn? Det fantastiska med bra litteratur är att den intensiva, personliga upplevelsen kan frammanas av en främmande människa, som kanske har helt andra värderingar, erfarenheter och bakgrund än läsaren. Men då krävs det mer än grundstommen, som är mald muskelmassa och stelnad kroppsvätska i ostburgarens fall och handlingen i litteraturens fall.

På tal om handling är just det en annan sak som SP:arna gärna trycker på. Gärna politiska budskap, gärna språkliga experiment, gärna kvinnor, icke-vita och SP:arnas politiska motståndare på Hugo-listorna, bara handlingen är bra, säger de. En bra berättelse är bra oavsett vem som skriver den, menar de. Detta är naturligtvis något jag håller med om, faktum är att jag tycker att det är så självklart att jag inte behöver nämna det ständigt och jämt. Alltså kan jag skriva sådant som att det är roligt att en kvinna vunnit ett pris i en mansdominerad bransch, eller att jag är glad att icke-vita författare var ovanligt vanliga på en eller annan kortlista, utan att förklara att författarna ifråga också är duktiga författare. Men skriver jag ”kul att Sofia Samatar, en mörkhyad kvinna, uppmärksammas så mycket för sina böcker” tolkar människor med SP-mentalitet det som att jag skrivit ”jag älskar att Sofia Samatar vinner priser trots att jag verkligen avskyr allt hon skrivit, för jag vill BARA att andra än vita män ska få uppmärksamhet”. Tyvärr finns så dumma människor och de har alla tillgång till internet.

Men hur var det med handlingen? Jo, The Dark Between the Stars är ett tydligt exempel på hur illa det kan bli om inställningen det-är-handlingen-som-räknas går för långt. Den har nämligen bara handling, i betydelsen den ena händelsen efter den andra. Någon upptäcker något. Någon skiljer sig. Några andra flyttar. Ett monster dyker upp. Det finns inget vackert språk, inga fascinerande miljöer, inga intressanta politiska eller etiska resonemang, inga knasiga idéer, ingenting som håller mitt intresse levande. Boken har nätt och jämnt personer. Dessa gör ointressanta saker på ointressanta platser i mer än 650 ointressanta sidor, allt beskrivet på ett ointressant sätt. Citatet ovan kommer från romanens i särklass bästa passage, där en av figurerna faktiskt uppvisar en personlighet ett personlighetsdrag. Anderson övertygar inte i sin vision av en framtida, befolkad galax eller om att han ens bryr sig om hur det ska gå för hans figurer. Däremot tror jag på att han någon gång i sitt liv ätit en riktigt smarrig ostburgare.

I rättvisans namn ska sägas att det finns två typer av läsare som har anledning att gilla detta mer än vad jag gör:

1. De som gillar riktigt långa, episka verk. De kanske har överseende med att The Dark Between the Stars är en 650 sidor lång prolog.

2. De som läst Andersons tidigare romaner från samma universum. De kanske har överseende med att The Dark Between the Stars är en 650 sidor lång epilog.

Som synes blir jag elak och sarkastisk även när jag försöker hitta fördelar med den här boken. Allt har sagts och det enda som återstår är att försöka lägga hela upplevelsen bakom mig. Det blir åtminstone lätt att glömma något så ointressant.

/Olov L

Betyg: 1/5

Om rymdolov

Science fiction and fantasy nerd from northern Sweden.

En tanke på “Hugobevakning 2015 – The Dark Between the Stars av Kevin J. Anderson (roman 4)

  1. […] säger man om en besvikelse till uppföljare, ett stycke Jönssonligan-fanfic och en 650 sidor lång prolog? Det är bara att förbigå dem med tystnad (okej, Ancillary Sword är läsvärd) och koncentrera […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s