Andreas Roman ger bort Vargen och kättaren.

Andreas Roman har tagit ett radikalt beslut. Han tänker ge bort sina gamla verk i e-form till de som är intresserade. Det första han släpper är den utmärkta fantasyromanen Vargen och kättare. I det nya förordet och sin blogg skriver han:

”Jag ger bort Vargen och kättaren till alla som vill ha den och jag kommer att ge bort fler böcker och fler texter, vars rättigheter jag äger och som fortfarande har ett kommersiellt värde. Det vill säga, saker som jag fortfarande tjänar pengar på. En del kommer vara gammalt och läst, en del kommer vara nytt och oläst.

Upphovsrätt för mig är att jag äger mina idéer, men det har väldigt lite att göra med hur och om jag ska betalt för dem. I längden betyder det knappt att jag kan kontrollera hur de förvaltas. Dagens arena för publicering är enkel och självreglerande – bra grejer sprids till många människor. Bra grejer gör att folk gillar dig. De vill att du ska fortsätta. De kommer att bidra till dina möjligheter. En bra idé är som en positivt laddad bumerang, som när den slungas iväg till slut kommer tillbaka med ny energi för en större rörelse.

Dåliga grejer sprids inte till många människor. Dåliga grejer gör att folk är likgiltiga inför dig. De kommer inte att bidra till din fortsatta publicering. Om den bumerangen över huvud taget kommer tillbaka, får du den förmodligen i pannan. Den lämnar ett blåmärke och kanske lärde du dig något av det.

Det är som sagt ett radikalt beslut och en del kommer inte att gilla det. Själv applåderar jag Anders val och hoppas att fler följer hans väg. Jag hat tillbringat dagen på ett seminarium om google, bibliotek och det öppna nätet och jag gick därifrån med känslan att vi behöver fler öppna alternativ och givmilda kreatörer. Vad Andreas borde ha bifogat är en paypalknapp. Vi är många som gärna ger en slant för ”gratis” innehåll.

Bloggen

Här laddar du ner romanen.

//Stefan

Annonser

3 tankar om “Andreas Roman ger bort Vargen och kättaren.

  1. Socialistsimon skriver:

    Det låter jätteintressant men jag har en liten fråga. Har ni läst den? Jag har en lång attläsalista och är mer begränsad av tid än pengar så jag vill ha en recension 😉

    Spännande initiativ oavsett, tack för tipset.

    • Stefan Nordin skriver:

      Jag har läst hans senare romaner (Mörkrädd, Någon i din säng och Vigilante) med stor behållning men inte någon av hans fantasyromaner. Jag vet inte om nån av de andra på Berget har läst den men jag kan kolla. Annars kanske någon i läsekretsen vill gästblogga om Vargen och kättaren?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s