Of Sorrow and Such (2015) av Angela Slatter

Of Sorrow and SuchJag är inte den som är jättebra på högtider och traditioner, men idag kan jag göra ett lite påskigt inlägg – jag har nämligen läst en berättelse med en häxa i huvudrollen!

Of Sorrow and Such bjuder dock på en stämning som ligger långt från påsklustigheter och lösgodis, som titeln antyder. Den berättas av Patience, en kvinna som bor i en liten, medeltida by och försörjer sig genom att bistå byborna med läkande örter och liknande, eftersom den närmsta läkaren bor långt borta och sällan kommer på besök. Förutom örtekonsterna är Patience även kunnig i magi, något som hon måste hålla dolt då de religiösa auktoriteterna inte ser med blida ögon på trolldom. Men när det visar sig att även andra kvinnor i byn har olika övernaturliga förmågor blir det allt svårare att hålla skenet uppe.

Denna lagom långa kortroman ger en fascinerande inblick i den parallella värld som utgörs av byns kvinnor – utsatta som de är har de inte råd att tacka nej till trolldomshjälp för att avbryta oönskade graviditeter och liknande. Men det som är berättelsens stora behållning är Patience själv. Ibland stöter man på en författare som lyckas fånga en röst perfekt. Redan efter några sidor slutar jag läsa författaren Angela Slatter och börjar lyssna på byhäxan Patience. Den senare är en imponerande person med stark moral och stor vilja att hjälpa. Samtidigt måste hon ständigt möta sina egna sämre sidor, både för att vara ärlig mot sig själv och för att en total medvetenhet om sina egna och andras reaktioner är det enda som kan skydda henne från kyrkans män.

Just att jag som läsare kommer Patience så nära gör Of Sorrow and Such andlöst spännande. Jag känner verkligen hennes rädsla, både för sin egen och sin adoptivdotters skull, samtidigt som det helt enkelt inte får hända henne något ont!

Of Sorrow and Such rekommenderas starkt till alla som gillar kortare fantasyberättelser. Jag känner själv att jag vill läsa fler kortromaner. I händerna på en riktigt duktig författare blir formatet tillräckligt långt för att jag ska sugas in i berättelsen och lära känna huvudpersonerna, samtidigt som jag slipper all fluffig utfyllnad som slarvigt slängs in i tegelstensromanerna. Dessutom vill jag nu läsa de två novellsamlingar som ska utspelas i samma värld som Of sorrow and Such.

Tag och läs!

/Olov L

Betyg: 4/5 – rekommenderas starkt

Om rymdolov

Science fiction and fantasy nerd from northern Sweden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s